鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike
同樣係作家 理應明白呢行難處
抄襲别人心血 真係不能原諒

係呀 唔該樓主唔好再抄人

1. 「我不再需要地圖」係全抄Twilight 中文版《暮光之城》其中一句。
2. 「我們自己走出來的路」意義上是抄魯迅的。
3. 「能欣賞的風景」是全抄陳綺貞的《小步舞曲》
4. 就連「幸福從來沒有定義」,都可在網上其中一篇2012 年既網誌找到。

From fb comment

呢啲真係本本女人小說都會出現既句子
洗撚抄你咩樓豬
讀藝術嘅人會好明白呢種感覺
有時真係會比人inspired
但係會盡量唔抄得咁足 最多都係攞少少做元素
屌你樓主呢句直頭中心句啦
時間又咁近
直copy中心句喎大佬
phrase 都廢是re喎佢
屌佢死基佬 係唔鐘意佢架喇

binc

呢個好笑
聽講遲d會有聲明

你地講得岩,的確係d好大路既野,好難話係咪真係抄
令我咁樣覺得既原因,就係我參加比賽、佢評審同佢出文個時間太接近

依家有人搵到佢舊link,證明佢一早已經寫過,甚至仲可以掉返轉話我抄佢先岩

而出版社方面,就一定會話佢冇份睇我份稿

最終,其實都只能講一句「公道自在人心」

相信我支持我既人,好多謝你地

我相信之後既發展,會係鄺囝果邊話返係我抄佢

好撚柒呀屌你老母
時間又咁近
直copy中心句喎大佬

binc

呢個好笑

時間又咁近
直copy中心句喎大佬

binc

呢個好笑

用力啲bin
檢討一下,下次會更好
時間又咁近
直copy中心句喎大佬

binc

呢個好笑

用力啲bin

bin bin有力
已突破2000正皮
有幾多個人炒車有幾多個係假膠
聽講遲d會有聲明

你地講得岩,的確係d好大路既野,好難話係咪真係抄
令我咁樣覺得既原因,就係我參加比賽、佢評審同佢出文個時間太接近

依家有人搵到佢舊link,證明佢一早已經寫過,甚至仲可以掉返轉話我抄佢先岩

而出版社方面,就一定會話佢冇份睇我份稿

最終,其實都只能講一句「公道自在人心」

相信我支持我既人,好多謝你地

我相信之後既發展,會係鄺囝果邊話返係我抄佢

當正自己大作家咁
根本人地個邊無人想理佢
撚到1001,搵人開新Post呀
撚到1001,搵人開新Post呀

[連還炒車] [整合] 鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品... (2)
https://lihkg.com/thread/291087/page/1?ref=ios
小二,比多十斤花生
個個炒撚晒車
成篇文無論主旨定中心句好多位都同樓主篇文有相似地方 你話冇參考就一定係假
加上個時間點咁敏合

binc
5萬幾字 重複個一句就話抄
2160正皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞