鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike
講句公道說話
樓主都叫有合理懷疑既 始終時間吻合同評審問題

時間上係可以懷疑下,但而家已經証明左係怪錯鄺囝,係咪應該say句sorry

公道自在人心
想繼續寫野道歉先啦
推到鄺囝仆街
讀小學中學果時老師都有叫學生睇多d書啦 咪又係學人地既句子/思路去模仿再寫自己既文 唔講佢係咪抄你 根本由細到大都係咁教
鄺仔連個意思都係照足12年 15年 16年一樣

真係點都睇唔到佢抄樓豬
講真,我都係一個對文字比較敏感嘅人,我都好明白有時睇到一啲比較深刻嘅嘢或者比較有意義嘅嘢,一段時間之內個腦都會不斷咁縈繞住,可能講嘅嘢寫嘅嘢都會同影響着你嘅嗰篇文章或者說話有所契合,呢一點相信有接觸開文字嘅人都有類似嘅經驗

至於樓主話既然佢睇咗你篇野都覺得比較特別但係冇入到圍或者得奬, 我覺得可能係因為評審團只得佢一個,假設佢當樓主嗰份野係比較有意義,當其他評審唔覺得嘅時候都冇辦法扭轉結果

所以我覺得佢真正無恥嘅地方係在於剽竊樓主嘅文章。

我主要唔係想幫佢,而係想帶出一個重點。文字呢樣野係攀附於名氣嘅,相同嘅文字或者相近質素嘅文章,有兩個唔同名氣出嚟嘅人效果係好唔同,冇名氣嘅人甚至可能連獲得人哋閱覽既機會都無,證明左真正可以欣賞到文字相異之處嘅人唔多,大部份人都只係掌握文字嘅表面意思,而唔係深層既意義。咁樣其實已經說明左文字嘅價值已經貶低左

PS呢啲嘢想講好耐,一隻收埋係心入邊冇同任何人講過

再者,鍾意文字嘅人得以發揮嘅機會真係好少,雖然有呢啲所謂嘅比賽,但係其實只係有一個所謂嘅平台,我覺得要成就呢啲夢想,更多嘅係運氣

共勉之

但係啱先有巴打搵到舊年2月鄺囝已經講過句一樣嘅嘢, 咁都剽竊?
講句公道說話
樓主都叫有合理懷疑既 始終時間吻合同評審問題

時間上係可以懷疑下,但而家已經証明左係怪錯鄺囝,係咪應該say句sorry

佢仲夠膽講「公道自在人心」個下真顯得佢小題大做加死都唔認錯
聽講遲d會有聲明

你地講得岩,的確係d好大路既野,好難話係咪真係抄
令我咁樣覺得既原因,就係我參加比賽、佢評審同佢出文個時間太接近

依家有人搵到佢舊link,證明佢一早已經寫過,甚至仲可以掉返轉話我抄佢先岩

而出版社方面,就一定會話佢冇份睇我份稿

最終,其實都只能講一句「公道自在人心」

相信我支持我既人,好多謝你地

我相信之後既發展,會係鄺囝果邊話返係我抄佢

樓主就咁走左去?

「公道自在人心」
根本無諗住認錯

好無賴
今次樓主柒過柒姑碌+ 自視過高

咩撚野珀屍? 睇過? 睇過? 邊撚到珀? 冇人識你呀!

屈人個時就大大聲話 時間太近/ 字都唔改成句出
知道屌錯人仲死橕話 公度自在人心
食撚屎啦屌你老母

輸打贏要, 人地係度坐時光機抄你呀? 柒頭

釋迦牟尼
約公元前566年-公元前486年

正皮應該係想推到樓豬仆街同埋贈興炒車

利申炒車果陣正皮左
Push
正呀,正評引人入嚟先
樓上個聲明係真既?唔見post入面樓主出現過,定係我miss左
正皮應該係想推到樓豬仆街同埋贈興炒車

利申炒車果陣正皮左

唔緊要,公道自在人心
1135正評

做mud9
樓豬係囡囡
緊係撐樓豬
跟車太貼 易生意外.jpg
我從此便整天的毒在連登裏,看別人仆街。雖然沒有什麼問題,但總覺得有些單調,有些無聊。連仔是一副嘻皮笑臉,會然也沒有好聲氣,教人活潑不得;只有樓豬到店,才可以笑幾聲,所以至今還記得。   樓豬是寫幸福的唯一的人。他身材很高大;青白臉色,皺紋間時常夾些傷痕;一部亂蓬蓬的花白的鬍子。穿的雖然是長衫,可是又髒又破,似乎十多年沒有補,也沒有洗。他對人說話,總是滿口幸福的定義,教人半懂不懂的。因為他姓珀,別人便從描紅紙上的「樓豬係on9仔」,這不中否英的話裏,替他取下一個綽號,叫作珀樓豬。珀想豬一到店,所有喝酒的人便都看着他笑,有的叫道:「珀樓豬腳,你臉上又添上新鞭痕了!」他不回答,對櫃裏說:「溫兩碗酒,要一碟公道。」便排出五萬大字。他們又故意的高聲嚷道:「你一定又偷了人家的東西了!」珀樓豬睜大眼晴說:「你怎麼這樣憑空污人清白……」「什麼清白?我前天親眼見你偷了鄺家的文,吊着打。」珀樓豬便漲紅了臉,額上的青筋條條綻出,爭辯道:「竊文不能算偷……竊文!……讀書人的事,能算偷麼?」接連便是難懂的話,什麼「評審」,什麼「時間點」之類,引得眾人都鬨笑起來:店內外充滿了快活的空氣。

自此以後,又長久沒有看見珀樓豬。到了年關,花生友取下粉板說:「珀樓豬還欠一個道歉呢!」到第二年的端午,又說「珀樓豬還欠一個道歉呢!」到中秋可是沒有說,再到年關也沒有看見他。

我到現在終於沒有見……大約珀樓豬的確潛了。

炒車後正皮仍然上升
到底最後過唔過到一千

已過
樓上個聲明係真既?唔見post入面樓主出現過,定係我miss左

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞