鄺囝好似抄襲左我份小說比賽參賽作品...

1001 回覆
2803 Like 264 Dislike
Google 幸福 自己定義
都大把

我信佢係抄你
但都係你主題太闊

我今日寫句 雨後的晴天先係真晴天 之類的廢話
都好易俾人抄中

問題係鄺囝係評審員之一,佢應該避免用類近的句子

佢應該退落來專心做佢既立會同係Facebook叫春就算,搞呢d野根本攞來賤
幫推
推,
lm 替你唔抵

替鄺囝唔抵?
好彩有追post

知道連登仔懶,cap埋圖比你地

老實講 呢啲咁普通既句子冇話邊個抄邊個
樓主未免自視過高吧
見到鄺仔出類似既句子就咁撚多疑

又一個炒車post,一陣仲會有幾多唔追post既柒入來

直擊正評直線上升

梗係正皮啦, 唔係唔正皮嘛?
Google 幸福 自己定義
都大把

我信佢係抄你
但都係你主題太闊

我今日寫句 雨後的晴天先係真晴天 之類的廢話
都好易俾人抄中

問題係鄺囝係評審員之一,佢應該避免用類近的句子

依家係鄺仔上年已經po左句野上網啦喎
推爆佢
開始同情樓主
其實我都有睇過樓主啲故
不過呢單野暴露晒啲人為左成名不擇手段
如果樓主唔係想屈人
應該真心蠢到冇人有
咁點寫得出好文
炒車後正皮仍然上升
到底最後過唔過到一千
好彩剎得切制
lm 替你唔抵

替鄺囝唔抵?

其實真係 冇撚啦啦又比人屌鑊甘 真係幾唔抵
lm 替你唔抵

替鄺囝唔抵?

又撚炒車會員
開始同情樓主
其實我都有睇過樓主啲故
不過呢單野暴露晒啲人為左成名不擇手段
如果樓主唔係想屈人
應該真心蠢到冇人有
咁點寫得出好文

樓主為左出書仲轉去寫愛情故添
唔堅持自己寫作風格 呢d人一定出到書啦
炒車後正皮仍然上升
到底最後過唔過到一千

樓主潛埋
佢有冇諗過呢單野一下子就消費左佢既人格
樓主驚唔驚比人告
講真,我都係一個對文字比較敏感嘅人,我都好明白有時睇到一啲比較深刻嘅嘢或者比較有意義嘅嘢,一段時間之內個腦都會不斷咁縈繞住,可能講嘅嘢寫嘅嘢都會同影響着你嘅嗰篇文章或者說話有所契合,呢一點相信有接觸開文字嘅人都有類似嘅經驗

至於樓主話既然佢睇咗你篇野都覺得比較特別但係冇入到圍或者得奬, 我覺得可能係因為評審團只得佢一個,假設佢當樓主嗰份野係比較有意義,當其他評審唔覺得嘅時候都冇辦法扭轉結果

所以我覺得佢真正無恥嘅地方係在於剽竊樓主嘅文章。

我主要唔係想幫佢,而係想帶出一個重點。文字呢樣野係攀附於名氣嘅,相同嘅文字或者相近質素嘅文章,有兩個唔同名氣出嚟嘅人效果係好唔同,冇名氣嘅人甚至可能連獲得人哋閱覽既機會都無,證明左真正可以欣賞到文字相異之處嘅人唔多,大部份人都只係掌握文字嘅表面意思,而唔係深層既意義。咁樣其實已經說明左文字嘅價值已經貶低左

PS呢啲嘢想講好耐,一隻收埋係心入邊冇同任何人講過

再者,鍾意文字嘅人得以發揮嘅機會真係好少,雖然有呢啲所謂嘅比賽,但係其實只係有一個所謂嘅平台,我覺得要成就呢啲夢想,更多嘅係運氣

共勉之

呢啲叫做人微言輕,
說話嘅力量源於人嘅份量
當然文筆,修辭,用字等等造就力量,而形成人嘅份量
好多小說家出道都無乜人注目,
靠嘅呢係呢啲然後形成人嘅份量
兩者既互相影響,亦造就對方

多謝你 啱啱睇完樓主篇文一時意氣打咗呢篇野出嚟,但係諗唔到應該點樣講至好 中文太差
https://www.facebook.com/18809502474/photos/a.10150511770852475.375098.18809502474/10152781700317475

2015年3月 鄺囝坐時光機抄樓主

越搵越早,由2016年2月搵到2015年3月
留名睇人仆街
https://www.facebook.com/18809502474/photos/a.10150511770852475.375098.18809502474/10152781700317475

越搵越早,由2016年2月搵到2015年3月

鄺囝食老本
樓主寫好D野先
再諗下點將主流思想私人化啦
其實你寫既野唔見得比果位議員好
都係個句
醒啦

人地根本一年loop一次用來呃like,樓主條柒頭又盲鐘鐘沖埋去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞