[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
彩啤 我覺得ok ar
我去果陣已經無得飲
呢加public tour都係得chichibu祭先有者
我去都係要揾酒廠book
Bruichladdich 可唔可以做一線?

利申:鐘意Octomore
早入坑的好處,十年前入坑乜都仲有得試,而家搵靚野難度大增
飲下57N,開左樽擺番三五七個月,一撚流
睇你點睇啦

主流睇法 只計個島

Laphroaig bowmore lagavulin ardbeg一線
caol ila 一/二線
bruichladdich 二/三線囉
始終睇埋過去出品 有無傳說級酒
不要再說了
之前飲過GLENLIVET 12年,那喉
麥加倫12年都600幾蚊支 都那喉

但尋日買18年呢支個陣,
朋友比左小小其他酒厰single malt 15年,唔那。

現在買都簡年份耐的買😳
新裝18 我都未試過
但高年份酒 一向比低年份無咁刺激性
酒精順滑d
是的,麥加倫18年試過,易入口過12年好多,但貴😳飲唔起😳
但年輕酒都有佢嘅好
有活動d
😬😬😬😬

皇家禮炮21年點睇
未飲過
但呢d唔係精品blend 好多時都追求順口only
勁易入口,好Creamy ,對得住價錢

上次whisky live 連埋Blue Label side by side 咁飲

覺得Blue Label好飲少少,但皇家個樽好有氣派

老一輩應該會鐘意啲

話說小弟枝Abunadh 應該開咗年半左右

最近留意到有啲白色一點點嘅沉澱物

但枝酒嘅味係正常的

到底仲飲唔飲得?
飲得

草酸鈣結晶?
應該係學到新野了

「業內深知,很多年份非常老的經雪莉桶熟化的單一麥芽威士忌,都會形成結晶狀的草酸鈣沉澱物,比如麥卡倫25年、麥卡倫30年、達摩40年,再比如上個世紀30年代、40年代、50年代和60年代的G&M老年份威士忌等都容易形成結晶。這是一種非常常見的現象,可以證明這這是一款經雪莉桶熟化、未經深度過濾的老年份威士忌,也可以說明這款威士忌從蒸餾到入桶再到裝瓶的過程中,如果沒有受到太多人為干預(比如冷凝過濾)。」
一陣經過張記有laga sr2021 有就買無就jack Daniels Tennessee Honey
honey 唔好呀
勁伏呀

有冇巴打試過呢支,如何?
唔記得飲過malt定grain版

但記得係幾creamy嘅
Blue label 係好過啦
是咪好甜
啱無飲開嘅人飲下,or highball or 狗也不屌的難飲
狗也不屌

個蜜糖好奇怪 仲藥水味咁
幾條友加埋飲唔到10ml咁囉
巴打 talisker 8 2020 rum cask 點睇
唔錯嘅酒
試到talisker重peat dd嘅風格 又比到dd rum 嘅香料influence

但我鐘意10多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞