[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
佢支deep and complex 我覺得算抵飲
我冇特別aim邊間廠
都係搵啲幾年前bottle嘅hogshead/bourbon ib咋
見有前輩飲過話ok或者見wf88~90ish咪trytry
級數其實可以話係一樣的,不過馬爹利的XO通常貴藍帶一兩百。送禮就無乜所謂,只係口味問題來的。我就喜歡藍帶多過軒尼斯XO同馬爹利XO的
唔該晒.
同級除左martell仲有冇推介?
海鷗都有
送禮都係三大穩陣啲,其他全部都係小眾嘢
即係仲有人頭馬同軒尼斯,以前還有拿破侖,合稱四大,但依家無乜人飲,亦少了人賣及買。而且澳門買勁平,要買等開番關過澳門買好過。
其實Tesseron 都係不錯的選擇,不過香港由屈人寺代理,勁貴
都係見D高件份/間廠過得去 個價又OK就收
飲到glenturret都買了
原來我屋企有支多納 271
嘩!真係好冷門喎
Glenturret tauchers Elgin Keith Benrinnes 呢啲都叫偶有佳作喇

好彩算早DD飲
都知邊D 可以追下
但都真係難搵呢D Hidden gem
新手唔係好識野 淨係飲過macallan balvenie嗰啲
想買返支平時屋企飲下 會唔會有好推介?glenfiddich會唔會係好選擇?

舒服易飲
新post 熱鬧咗好多
9up多d 分享多d就會多人d
講開又講,成日見到有人問邊到買酒好
其實真心推薦頁頭個啲
雖然有時可能遠咗,但其實都值得
第一,個價多數會平過你去連鎖店買
第二,睇舖個個通常係老闆,問起上嚟佢會有心講多啲
第三,由新手到老手,去到呢啲舖頭唔會有種要強逼消費嘅壓力
第四,舖頭專賣whisky,選擇會多啲

基本上你只需要攪清自己嘅budget,同想要咩大方向嘅酒就ok,eg sherry or bourbon or peat

又唔想做到好似相熟舖打手咁
我都未諗到點改呢版

擺撚哂有賣威果d舖入去?
荃灣真係平得好誇張
都係果句
你格哂咁多間舖d價先
網上格完拎到個約莫價位再睇下實體店係咪咁平
(因為有時可能真係好平 但有時可能真係貴左你都唔知)
普飲款家興應該最低……
旋拍做reference
普款果D就係
單桶/特別果D 平果D通常都快比人掃哂
我成日去掃Ardbeg

旋拍成日比人壓價
旋拍我買酒從不壓價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞