[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
窮L冇錢飲10年既酒
我都新手
都唔知啲老手點飲到入面有咩生果
一枝係kihoman 。。一枝係caol ila。。

你想像下。明明前段係peat。但後段又走左去甜
首先要戒Mixer,其次係要飲多啲聞多啲,比五觀適應多啲,可以飲40%臉不改容
然後20ml左右唔好分多過4啖嘅份量,由得啲酒係個口腔停留耐啲
如果太過細啖,只會飲到酒精辣
如果未習慣酒精感,亦都一樣
適應到酒精感自然慢慢飲到入面細緻啲嘅味
細細啖飲 揾聞香杯

同埋食多d生果
我建議飲嘅時候 試下一杯分開半個鐘飲
慢慢飲 同一杯酒聞多d先
因為人嘅味覺好受嗅覺影響 (正如感冒食嘢無味)
補充樓上兩位ching
同埋都depend on你飲乜
好多平價嘅blended whisky你用聞香杯飲都好
唔好話生果味 連其他consistent啲既味都未必有
得一堆好凌亂嘅oaky味
Flavour profile嘅野新入坑嘅話建議同時pair下幾款唔同single malts
有reference之下會發掘到唔同flavour profile
有冇邊支帶有少少smoke味推介
https://www.whiskypeer.com/whisky/benromach-distillery/

唔記得左貼
呢篇係一個香港飲家早幾年去完間廠寫的文
talisker 咸海風 smoky 少少peat
呢支真係必試,亦都係長期必備1支係手
btw,我想問下咁多位巴打 轉左新裝後有冇唔同到?
我見佢個新裝核突左好多
轉包裝前買過
我覺得已經差過以前D 但都仲唔錯的選擇
我估佢轉包裝分別都唔大
Ardbeg10
caol ila都應該易搵到ib bourbon cask
laphroaig quarter cask

公司發現
響公司飲sick ball
飲完記得裝翻啲茶入去
直接同麥卡倫買,我兩枝rich cacao 都係原價同麥卡倫買。
macallan又出左支earth
又搵人笨柒
其實香港有冇機會原價入麥記
直接同麥卡倫買,我兩枝rich cacao 都係原價同麥卡倫買。

幾多個人可以做到就咁同佢原價買
食左幾多骨
一支普通款嘅Glenrothes啫
BTW,我買兩支先食咗枝骨啫,買一枝唔使呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞