[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
鐘意
why not peat
都算二線架喇
就算以erdington group來計
佢都係二線
泰斯卡?
islay我全都要
睇下先 laga 我好鍾意

又話重可可?飲到丁點朱古力味都已經好好嘢,不過配朱古力飲就好夾。
呢啲咪一出廠就升幾個開囉,都唔知為乜
islay嚟講佢相對平呀嘛
香港又真係相對少人啲,但二線唔等於差,個人幾中意
唔洗試哂core range先 唔好曬quota行冤枉路
有基本知識 落威吧試唔同款會有得著好多
然後你會發現好多普款係反映唔到廠風味
通常幾錢一杯
100左右都好多嘢揀
想問下枝laga sr2021
特别在什麽?
56%係cs? 比起16年更young. 貴D嘅價値係咩?
Bunna 都要?
高度數本身都貴啲,唔記得支酒有無寫明係cask strength
Diageo集團期下每年推出嘅特別款,今年一套8款,來自7間唔同廠
單以laga嚟講無乜特別,不過同系列部分會玩下過桶,例如今年Cardu過wine cask,Singleton過cognac cask
香港市場一般睇種支laga同talisker,今年我未飲
SR2020就laga好飲過talisker

同埋呢啲打住special release, limited release 個量雖然唔少,但都少過佢支普飲16,叫做只出一年第二年setting 上可能有唔同
Btw今年個label幾靚
買!
暫時見到最平英標$1380
講漏咗 laga本身都係一支16打天下
佢ib好少,即使搵到ib,都可能係唔標得廠名,要寫secret islay
所以16以外要試laga,比較簡單易搵就係試佢嘅SR,DE,CS系列
其他節日bottle好似jazz fes同feis ile就唔會$2000內買到了
上面有巴打介紹jazz 17 18都千尾見到有得賣,反而19 20就貴好多,係評價好?

對自己黎講,2000買可afford但要做功課,唔想2000買黎“試”.

噴巴打你對LAGA SR2021有咩comment
當我無講過
因為jazz 19 20高年份 同賣ipo價都399/4xx磅
17/18 99磅

可以睇下serge tn睇下邊支岩口味
Serge嘅laga
Sr2021未飲呀
唔洗急住買
Btw jazz呢啲款應該bar有
可以6pm前去啲威士忌「餐廳」試試佢,頁頭個幾間應該有
睇tn不睇分
jazz 17/8有人開咩
Not sure不過見過有jazz 19
其實都係俾個藉口自己買酒

依家唔買等要買就唔係呢個價錢

你估真係唔開拎嚟投資咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞