[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
880差唔多啦

似番街價
無知一問 想問Glenfiddich 18係用咩桶?
事關以我認知佢係Speyside既distillery (出開sherry cask whisky) 但飲落又唔似Sherry cask
Glenlivet 18新裝轉低左度數
唔知味道點
以前43%我覺得幾好 oaky得來dd wood spicy 又有d fruity floral幾平均好飲

balvenie 應該同fiddich 都係類近嘅嘢
不過就比較honey d 但一定無fiddich18咁花香複雜
81 應該唔算太貴

不過miss jor 想飲
話Spanish oloroso同American oak

應該bourbon sherry都有vatted
佢sherry influence唔勁 但d 香味係聞到dd sherry oak嘅感覺 不過唔強
I see 想請問Glenfiddich 其他年份既酒係咪都係mix Sherry Bourbon?

試過麻麻地bourbon啲spice既味道
應該是 無咩印象佢有用單一種cask 嘅普款

咁唔好試Glenlivet 18了呢 oak spics比較重dd
要sherry試Glenlivet 14/arran bodega sherry/
謝謝你
岩岩改左訂枝Glenlivet 15 試下

下枝想試Balavie 畢竟係新手 要試下唔同種類先知鍾意咩唔鍾意咩
飲一杯就醉有冇得搞
15唔太推介
唔算特別好
推介12 14 18多d
一杯20ml 分半個鐘慢慢飲 聞多過飲
想問下點解我上網見 14 會貴過15?係唔係因為14係限量?
14新出
sherry cask 主打
貴d正常嘅
幾大杯先
有冇師兄係酒條通買過酒運香港
見好似好抵
Sherry野通常會貴啲
依家source一個sherry桶嘅成本貴過一個bourbon桶好多

同埋好多sherry野都會有oak spice味 只係有時個sherry influence會遮左
唔知D稅點搞了
yes好好飲 依個價錢飲到依種balance 好抵
多謝兩位解答
咩價位

之前飲過都唔係太鐘意呢間廠
不過sherry peat 越來越少見
你想指唔鐘意嘅bourbon spics
係咪講美國波本定係講bourbon cask
點解新手入問永遠唔推rothes 12,明明就易入口sherry味重又平又有潛力brand
rothes WMC仲要first fill sherry, 5,6百對得住個價吧
因為飲過覺得麻麻

不過rothes 12新年版個包裝好正 送禮幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞