[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
連新裝17都未飲過答你唔到
係咪話 百齡罈17年最好味?
唔知
但老細叫我一定要買舊裝 飲一支少一支
飲過90年代teachers 唔錯,幾fruity
70年代Ballantine 17 見過未飲過

咁計架咩
90年代caol ila/clynelish都好飲
係咪00s black label好先
平日無人飲威?
有,琴日飲90年代藍牌威
1982 red label
尋日飲 craigellachie hnws
好多酒仲有尾果100ml未飲完
唔捨得飲,飲完想不惜代價買返一枝填返個位
呢支出左wf 低分就見到轉轉有人減價賣
我覺得呢支係唔止值80分可以高d 但breath耐左 個尾會有dd散
講起舊酒嘛
logic fail呀清

不過以呢加d產量上升同d桶質素來講
舊裝好飲d都好合理
其實我係想講未飲過舊ballantines 所以唔知
不過講嚟講去,我都真係淨係飲過一次舊teacher 咁大把
買咗兩支再舊啲啲唔同年代嘅舊teacher,不過未開
我只係飲過舊black label tim
唔知舊ballantines既酒係咩廠為主
miltonduff/glenburgie/glentauchers

呢3間就會用Ballantines 個名出過15yo (dfs有售)
應該都有用呢3間
但佢旗下好多廠 其他有用咩就唔知了
香港有無d酒展可以比入場費去試好多唔同款既威?
有whisky live/whisky fes/whisky now/
但疫情左2年
停左兩年無搞?
係咪通常所有大路既威都會擺booth俾人試飲?

最鬆防疫果陣都搞唔到

付費/免費

你可以望下fb佢地嘅page舊相

最後一個whisky event hk係2020 whisky now
好想去試下 新手唔想每試一款都要買一支
睇返酒單都唔便 有d 15/ml已經要幾百都幾千都有
咁支嘢單價都貴 好多都拍賣級
你查下貴果d 拍賣價咩價
有人肯開已經好彩
希望快d搞返 有機會去盡量試晒所有推薦既基本款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞