[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
蘇格蘭法律 標明嘅就係最低年份
即係一支酒寫3年
你99.99%係30年 0.01%係3年 佢都係3年酒
https://www.whiskynotes.be/2016/whisky-news/compass-box-spice-tree-extravaganza-highland-park-fire-edition/
所以有酒係叫自己3年
當然係玩嘢喇
綠色DOUBLE OAK呢隻12應該係以前綠樽果隻嘅新包裝
黃色果隻好似係亞洲/少數市場先有嘅
聲稱多D Sherry
但係好似有啲曼德拉效應,係咪有邊種酒係會咁“老酒膽溝新酒” 當老酒賣?
首先要定義好老酒同新酒先

老酒 如果威來講 通常講d舊bottled酒 70s/80s bottle左嘅
高年份酒 age左30+年份
勁撐百樂門
fruity+light peat (不過近排好似重左d)
普款10/15都好好飲
10 100proof 都正(已停產)
10 cs 當sherry peat飲都得

利申:benromach fans
平時邊度入
benromach 真係偏門d嘅
我都唔太識答你呢個問題
caurosell 又有 post頭D 有少部份都可能有
冇諗到竟然會考起你
購物手法呢D嘢 有時真係好難答
一來佢真係偏門D加上我自己有果D 都係單桶多
一時間普款邊度有真係唔知有
二來 唔想答 我D酒邊度買

不過岩岩望左望 古典/明記/鴻源/rare malt/whiskyshire 個網站都有
不過都唔齊款咁解
無網站果d自己望望
好飲
試完Glenfiddich 12
諗住試下 sherry casks既酒
見post 頭推介個啲全部都700up
要出血了
Rothes / dronach
我岩岩飲完飲Glenfiddich 15
想試18
我都係睇佢先飲威
個樣有冇唔同
要靚就買compass box
sherry peat黎講佢又平得太過份 利申未飲過
你講支Sherry peat?
好飲的
i mean benromach cs
之前去舖頭見呢個價錢 又未飲過隻野 唔敢買
elements of islay peat and sherry最慘係唔知自己飲緊咩brand
elements of islay支 sherry and peat唔錯架

呢隻lambay whiskay有冇人飲過?

聽朋友講新廠黎俾左兩支酒辦我試下

覺得幾唔錯,紅色果支胡椒味同個海洋味幾出

佢話支野特點係會入干邑桶起碼陳一年所以同普通既唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞