[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
買過但唔係買威
岩岩落左單 希望快d送到
我係自己踩上去
早排喺啲商場新年攤檔見到有一排五隻聞香杯
4隻盲飲1隻透明
本身想入但大大隻Johnnie walker label有啲卻步
有冇巴打知邊度有類似既賣
早排喺啲商場新年攤檔見到有一五隻聞香杯
4隻盲飲1隻透明
本身想入但大大隻Johnnie walker label有啲卻步
有冇巴打知邊度有類似既賣
新手留名
liquid gold/library
應該有掛

好偏門喎清
hi飲開咩
冇乜接觸過威 真新手
就係想入黎睇下有邊D新手推介
post頭有唔少推介
新手留名
之前個FD俾我試飲過caol Ila Distiller edition
之後覺得我都唔係幾抗拒泥
如果我想繼續試嘅話Ardbeg10會唔會係個好選擇?
新手留名
hi飲開咩
想要埋有盲飲?
好似caskell見過有glencairn版
歡迎飲whisky!

可以先從sherry cask入手,偏果乾甜Glendronach 12 or 15
如果覺得太甜,就轉bourbon cask重啲嘅野,蜜糖味Clynelish 14

如果想重口味….
純泥煤個啲就Bowmore 12
醫院味 Lagavulin 16
正路丸+nutty Laphroaig 10
煙味雪茄味 Ardbeg 10

以上每支酒所講嘅係主導嘅味,入面仲會有其他細緻嘅味道。
例如yellow fruit,無花果等等

如果唔抗拒,可以先去bar試
否則搵幾個fd一齊夾,一人一支交換飲,會快啲搵琴自己中意乜
支酒開咗可以放好耐,所以唔洗擔心買完要好急飲曬
盡量唔好溝mixer先飲到支酒嘅味
Ardbeg 10比較多煙味灰味,同黃色水果
無話飲開d咩 我啱啱開始跟老豆飲
啱啱試咗Glenfarclas Tiger's Finest
覺得如何?
前段重水果味 後段小小smoky同木味
個人覺得幾正 但我唔知我形容得啱唔啱
虎之選邊支
1989 隻老虎著火個枝
清老豆都幾唔新手
佢顛到去咗Scotland酒廠working holiday
spring bank果個?

如果係嘅話 清同自爆無咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞