[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
新po 留名
我預飲半年以上,間中先20ml, 其實係咪無所謂的
新手留名學野
冇所謂, 本身支野夠力,你開左放一年半栽都得
當然你重會睇到支酒唔同時間嘅變化
當你一兩個星期飲一次15~20ml你有機會再revisit都有唔同嘅tasting notes出到
以入門款non-cs來講
係易變d either 變好/變壞

例如:glenfiddich18 飲到得番半支之後 同空氣breath多左就會爆floral 香氣出得好多
glenlivet 18 我自己同d fd都係覺得開耐左會oaky左
唔加水飲試下,唔掂嘅就breathe15分鐘,再唔掂先加水
再唔掂嘅,下次試下加水前再breathe耐啲
下次改
唔好曬到,放陰涼地方,溫差唔好太極端,基本上無限期
啲60年代bottle嘅酒擺到呢家仲飲得

不過記得格價,以nikka g&g武士頭為例
$600-$1200都有
btw 是咪無巴打飲rothes, 追左幾個post都無見人講
New post lm
枝坦杜如何
有飲,不過唔多
佢有種citrus味幾正
最近開咗支maltbarn young sherry都唔錯,好抵飲
最近加咗ob新樽仔未飲
tamdhu未開
諗左好耐第一枝tamdhu應該買batch 4 batch 5 CS定12年,上網見人話d CS嘛嘛就買左12
rothes 種重拖肥creamy 配BBQ食野好夾
咁多位有無去家興買酒,嗰日經過直頭震驚,一般commercial 款有齊,但要平出面勁多

highlandpark12 $379
Glenrothes 12 $399

嚇撚到即刻買左兩枝
琴日經過大生都見到有基本款
但勁貴
飛龍咖啡都有whisky

而且款都唔少
會飲 但sherry靚桶果d
即係木盒幾千蚊枝嗰D?
ib呀/ob單桶
特別款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞