[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
好考記憶力同條利
但我對18個香味係比我印象大過佢比我嘅味道
12就入門對版嘢 有D水晶梨味呀 小白花香
18會濃D 同埋香味勁好多
2者都係D C服易飲
但真係好耐無試呢2款 對上果次應該係FIDDICH灣仔擺果次的POP UP BAR

2者我會揀18 因為個香氣突出真係好REMARKABLE
但味道2者都唔太特別
多謝巴打既解答
始終飲耐左
又唔係開舖 又唔會成日飲D普款
真係年代久遠D記憶
https://www.hktvmall.com/p/S2204001_S_WS0144
呢支蘇格大家覺得點
呢個價比出面差幾多到
貴一舊水左右lor

未試過 但singleton 都係d 舒服易飲嘢
無咩話伏
有冇人飲開美國bourbon/rye
最近有啲想買支maker’s 47或者再靚啲嘅試吓
michter's唔錯
點樣可以戒隔日買酒
望下個銀包
有咩好飲嘅talisker 推介

飲過t10, t25, SR 2019/2020

啲人話SR2018 最好飲,但抄到$2000唔知抵唔抵買
好似2千中了仲有2000頭就買
岩岩見到fb有page賣2k1
t18
舊de
舊10
舊25
t20 sherry/bourbon
然後見到信用卡
T20 貴到掉眼淚

唯有講上面師兄講買SR2018
sr2021呢?
how about dark storm?
我見2018 好似冇咩地方仲有得賣

機會難得

2021遲啲落bar 試
好飲
但1L飲到2046
Caol ila 絕對係一線,屌,islay島上根本無野唔係一線
我當年飲過兩支輕井澤,早知唔撚飲,儲落而家賣出去應該賺好撚多

去過chichibu間廠飲左好多佢地唔賣街嘅試驗品不過俱往矣
我上次去chichibu因為日本golden week
塞車到傻 搞到tour勁短
論bunnahabhain kilchoman ardnahoe
我個陣去佢根本未開public tour,係靠當地朋友同酒廠溝通碌入去,諗番都覺得正,啤牌都有得飲(雖然好一般)
我唔理呀,總之islay就係好!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞