[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
請教下,飲過Singleton, Bowmore之類嘅12年,辣喉麻麻地,Ardbeg 10好少少,覺得Glendronach 18同Glenmorangie Signet啱飲,最鍾意Lagavulin Distiller's Edition,budget $1000左右,想試下其他風格,請問有咩推介?
睇落你鐘意嘅款都係sherry cask多d
都有d朱古力味咁

試下lagavulin 16/glendronach 21(out budget)

如果其他廠就試下
Laphroaig 10 sherry finish/bowmore 18 deep&complex (sherry peat)
glenfarclas 25/Glenlivet 14 (sherry)
1972mos果支我覺得ok ar
不過都唔係點吸引我去試嘅廠
Glenlivet 18同Glenfarclas 25都試過啦,Laphroaig有得諗
Agree Laphroaig 10 sherry cask finished
Sherry influence 出,nutty,daily dram 100分
頁頭有啲舖一定有,唔過千
14 新野
有無人飲過laga 22yo jazz 2020考慮緊開唔開黎飲好 定儲
幾好飲
比Jazz19 fruit d
呢加個價都唔算係好貴

不過jazz好似唔係點識升價
呢支sherry peat as daily dram真係交足功課
搞起都想買番支
不過岩岩錯手bid中嘢 下個月先
ching買個陣幾錢?
無買過20 jaxz

呢支有無Ching 飲過,好似評價幾好咁
我都未試過
等人答
岩岩入坑一個月 試左一支Macallen 12單桶 同Glenfiddich 12

估唔到Glenfiddich一半價錢但飲落仲好飲過Macallen

有無500蚊樓下又好飲推介?雪梨定波本都無所謂 仲摸索緊自己鍾意邊款

今年D嘢加哂價 我都唔知邊樣仲500內

可以試下
Talisker 10 (黑椒 咸海風)
glenmorangie 10 orginal (波本風味)
ardbeg 10 ( 泥煤)
Balvenie 12 doublewood 點睇
鐘意飲sherry
太貴好肉赤 因為我一兩星期到飲晒一支700ml

都幾快
每日50ml 都要2星期
呢排又WFH 自己一個起屋企忍唔住就飲酒
睇下page1嘅仲有無差嘢岩試
炒到咁貴
唔甘心買
啲酒辦完全唔存氣,幾年時間,天使飲咗四成
見到香港有D舖都唔係太貴呀
K頭就有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞