[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
有冇link
我少飲 呢支朋友介紹
見你地推介GlenAllachie 10,入咗4枝飲下儲下
4支
怕你唔岩飲咁就碌撚
咁咪送禮

不過講番支酒
d人好似推cs新batch多過10
我咪買batch 6
希望岩飲
咩價位入手?
見你地講dalmore 要Alex III以上先算好DD, 想買黎試下
但1700 1800買呢枝酒你地覺值唔值,
我覺得無乜廠有類似dalmore嘅feel, 好似飲brandy咁
新手留名

暫時最鍾意Dalmore 12
咁多位師兄有冇推薦
未飲過真係答唔到
但我估唔值的機會都係比較大
都係等D event有機會再試
或者等dalmore fans 開
飲過D咩而唔鐘意?

就咁問又無筆直 D人會推你攻頂架
Dalmore 我都好鍾情

始終被定義為新手最愛,爬下post, 早小小先有巴話12年係屎水

利申:新手
1500筆直, 最愛laga
有laga 16 , 2021release (lion)

有咩推介?

本身想買dalmore alex III, 諗諗下又覺CP值低 不過dalmore個樽幾型
好多人都鐘意飲屎水
鐘意就OK喇
個個人口味唔同 又唔係嚴重到new make呀/under matured呀/硫磺味重呀
呢d大部人都屌
Laga 接受到,可以試吓Laphroaig 10 CS
同一般10yo 比,個人覺得好飲好多
但上網睇吓邊個batch,有幾個batch評價一般般
今年果支買咗但未試,比唔到參考資料
問吓呢度啲巴打意見可能比較多
Laph 係一枝點嘅酒
peat 我只飲過laga16 ardbeg10,
我鐘意d比較厚身 fullbody D, creamy d
ardbeg 我個人mama,10年比較thin
我會建議試下10 Sherry finish
比較sweet 同sherry infuluence 多d 個peat無咁暴力 可能岩你飲開laga16 無咁重peat
鍾意飲campbelltown嘅whisky一律建議飲springbank旗下嘅廠
glen scotia 真係好多伏
想知你試過咩glen scotia
只係飲過支mos 197x 高年份 同一支ob victoana?
數數下都應該飲過10款到
啱啱開始飲glen scotia double cask果陣係覺得幾得意
所以一野買左 15, 18 兩支都飲唔晒送比人
跟住其他幾款都係ib single cask多
1992 cadenhead , sv飲過幾支
1972 mos, twa 都飲過
重有有啲人哋請9X一啖冇乜特別印象
之後見到呢間廠都冇特別去嘗試了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞