[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
好彩

我諗到頭都爆

間舖仔細細勁齊款

有rothes 16 21
laph 10CS
laga guinness
dalmore Alex III
但laph 我普款都未問過唔想咁快買千幾蚊枝,
最終dalmore外
買左quater cask Laph, 先發現我真係愛peat之人

暫個人喜愛 laga > laph > ardbeg
想快d試埋bowmore otomore
ur user ID
bowmore 同 otomore 有無話邊枝普款CP值高
Bowmore可以試12 同18 deep & complex
octomore 應該係.3 果d比較平
但我建議試左port charlotte 10yo先
Guinness cask應該係offerman?
幾好飲,幾重yellow fruit
想試哂laga , 暫最喜愛whisky

最愛laga 但先買dalmore
除咗你已經響竹稿灣之外我都諗唔到有咩原因要響1137度買
今日啱啱都買咗支1/4
之前試過talisker ardbeg真係直接一吓愛上peat
laga 12 special release都幾正
又叫做唔貴 仲要wf92 (好似係我飲過既野入面最高分)
D分呃人 睇TN實際D
都真 睇個人喜好既 不過如果太低分就會唔考慮
低過84分就唔考慮了

利申:屋企有最低分果支係84分 不過我好鐘意
麥芽堂個blind tasting 開咗枝大貓

無join到tim
我都冇
齋睇live 嚇咗嚇
七嚿水有得飲
邊支brora先
700蚊飲到brora唔係不可能
上期luxauc支brora都係7k1者
個盒靚……本身想買laga guinness...
bowmore 10 & 12 成日減價到好誇張,上次賣開貴價嘅market place都12年399, 仲以為伏諗住有機會先買18年試,不過千幾蚊就有排未排到佢
18要過千咩
我印象中8xx嘢來
新手試左枝Glenfiddich 18
黎緊想試Glenlivet 18 / Balvenie 12 想問下有無咩要留意/ 推介

sale 880
rothes 12 ! 新手必愛sherry cask
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞