[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
冇咩用梳打水,平時都純飲,人地飲high Ball飲會爽口我又唔覺
簡單講,想飲到細緻風味就唔好加mixer
上面呢幾支唔講價錢,應該無乜泥煤味,甚至直頭唔係泥煤威士忌
Sherry cask influenced 直接啲會係red fruit, 果乾,提子乾,caramel,皮革,咖啡
水楢桶貴野嚟,忍呢啲假日威同平野好難飲到分別

如果真係想細緻啲,從品酒出發,而非劈酒
每晚飲少少30ml咁嘅,可以考慮比多些少,頁頭個啲有啲平平地400蚊咁上下,小杯小杯飲,有排飲,抵翻係到
新手一問。你地用開咩杯飲?

thx 巴打
留名學嘢
如果開始戒mixer,搵支風味強啲嘅酒試時,最好搵隻聞香杯,酒舖平平地$70都有交易
個人建議sherry揀Glendronach 12,泥煤揀Bowmore 12,波本桶揀Clynelish 14

Btw網上面啲傳銷tasting note參考下好了,未必係真
呢個shape,新手去買Glencairn 好啲
呢啲款比人blind tasting 用
Btw唔識呢個brand
我覺得。。你可以試下。。
白州12 highball 世一喎
sauturn cask finish? 少dd見
Hepburn choice好雞
仲要香港好似liquid gold先有 個價貴到傻

1k 總會揾到好飲caol ila ib
似鈦金屬版glencrain
其實香港有冇機會原價入麥記
香港100% tax on whiskey 難啲 入貨都比左100%稅
唔係呀。喜帖街都有。。。不過果間都貴
其實。。係。。好好玩嫁。。我的朋友話
我搵緊呀超難搵。。。飲枝小枝。搞到我果2枝唔夠膽飲
你果2支係邊2支
係咩味道令你想揾 sauturn cask whisky?

咁嘅setting飲番普款可能仲開心
鐘意bourbon peat?
見到都冇興趣
而家擺明知佢搵人笨柒
慢慢 飲多d唔同款 探索下自己鐘意咩味人
都係威士忌樂趣嘅一部分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞