[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
未見過
Irish未飲過咁偏

bushmill/redbreast/teeling就飲開
玩有機/風田果間water ord都試過下

但lambay真係唔識
我見係佢話係喺干邑桶陳過又好似幾特別

咁又真係會有干邑果種香味

我平時都係飲開蘇威,最愛talisker
唔太鐘意干邑桶
飲過支7年干邑桶finish 懷疑人生
可能7年又真係會爆太多

所以佢話陳1年我又覺得幾好

同talisker一樣佢都會有海味,一飲到果隻味就覺得自己坐左喺海邊果種感覺我好鐘意
比較相類似嘅係Sherry Wine嘅Solera system?
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/索雷拉陈酿系统
會將sherry wine新舊以不同比例混合熟陳,但人地目標唔係將新酒當高年份酒賣。

一般如果你飲Scotch, Irish, 美波都應該唔會有呢個情況,因為一般都有法律規範。日威雖然未正式有嚴密規範,但係都叫到幾個大集團會有自己一套酒廠規範,未至於咁。

不過日本現行法規鬆到溝清酒都可以當威士忌,所以唔好見有中文字就衝埋去當係真日威。
蘇格蘭,美國,愛爾蘭威士忌經歷過好多次興衰,人地係管理酒藏方面有經驗。

但係反觀日本威士忌係忽然爆紅咗,一開始人地都唔係for全球供應,結果拎完獎四圍都搶,酒藏量支持唔住,所以好多廠呢家關閉咗開盡啲蒸餾器儲酒,亦都有好多明日之星或者山寨品牌冒起。山寨到買蘇威當日威賣,蘇威溝燒酎當日威賣etc

所以如果買咗不知名日威有你講呢個情況,我覺得唔出奇。不過呢家啲日本大廠有啲開始會將自己非日本蒸餾嘅酒改名做World Whisky作識別。
如果鍾意飲Lagavulin 16
有冇平平哋其他選擇推薦
我記憶入面嘅 fiddich 18係咁
兩隻都見過

再搵又見到呢隻

唔知係我中咗曼加拉效應定點

laga8平過16囉
但口啤普通
因為換過包裝
係淨換包裝?定個味真係唔同埋
應該差唔多

換包裝通常係代表某個時期
個變化係慢慢來
兩款都冇飲過
10你覺得新定舊版好啲?
未飲過新
舊版都係以前whisky fes試

我估分別唔大掛
鍾意係指peated whisky in general 定指情有獨鍾laga個種peat smoke?
因為後者嘅話平平地真係冇
想問下馬爹利藍帶好唔好飲?
Cognac嚟無研究,無乜點飲
想學飲威其實好簡單唔洗上網睇埋啲咩林一峰果啲睇邊隻好飲果啲片, 反而去到有興趣先學下theory 就得嘅
其實首先買隻岩嘅杯 (睇page one )
唔識去舖頭問下試下岩唔岩先買
貪平買左枝唔岩嘅都冇乜用
同埋keep 住飲同一枝好易厭 (我係)
所以有機會就試多啲種類嘅
干邑黎講我覺得唔上唔落

不如直接飲拱橋, 價錢唔差得多

但係拱橋個風格強烈好多
試下 lagavulin distillers edition
拱橋係邊隻?
可唔可以俾張圖睇睇?

早幾年買落,而家好似轉左包裝同貴左

呢間而家都算平

早兩年買都$1500佢而家都係$1628
你感覺支酒點樣??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞