[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
dalmore 聽講d貴嘢ok
但d貴嘢係拍賣會級數
平就真係得cigar malt/alexander iii 比較多人話ok d
我都只係試過前者

佢ib又少
所以都少推介佢
依到有無linkwood同好
會唔會唔同batch唔同,我有支19 b1講完唔敢開
唔算點LIKE Linkwood
覺得好香就唔係點好飲
好飲果D又唔係點好香

都係交番比以前的POST主
有機會
早兩三個星期先俾支deanston 12 sherry伏完
dalmore 12真係突破下限,估唔到一支大廠既普款會衰撚到角瓶咁
閒還好,都feel到朱古力+雲呢拿味
落到口淨係會feel到苦味唔會feel到其他野,苦完之後after taste係咩柒都無
起初我都有諗保存得差,但search多幾份tasting note發覺好多人都有同樣意見
下次問下先
點睇百富12?
mark低先 我味覺都幾白痴
唔係太分到一枝酒入面咁多味

好難飲
Bowmore唔係純泥煤啦
我翻去check下我自己個支咩batch先
成支木頭火酒嚟
主導遮
真新手 我男朋友飲開日威Yamasaki
蘇威會有邊隻岩佢
想買黎做情人節禮物

搵到相,B2/19,55.8%
個人覺得純飲唔得,溝mixer還好
我拎去溝soda,變high strength beer
泥煤同煙燻味既酒你地會唔會配野食先飲
Yamazaki 12嘅話酒精度比較低,yellow fruit比較出,比較elegant
個人建議Clynelish ex bourbon cask
但好飲嘅都過$2000
幾錢budget先?
靚酒唔會,daily dram就會有時配下香口野濃味野
呢個價錢,sherry cask 我覺得算係咁

利申:rothes 粉
15 18 有無你地所講12咁差
我新手,飲過15 18又覺得幾好飲,不過的確就唔係好有特色,純綷好似brandy嗰種好純入口咁嘅feel.

聽完你地講想買埋枝Alex III試下
甜甜地c伏易飲
我覺得sherry cask應該似d

但budget?
Ard 1-2k左右啦
有冇可能做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞