[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
新手想試飲whisky, 請教有邊幾款易入口偏甜
POST頭推介的
glenmorangie orginal/balvenie 12/anconc 12
都係蜜糖花香向
Glenrothes 12
100% sherry cask, 重拖肥,重桶味
乾果,酒精感低易入口
最重要係,$399已經有得品嘗呢枝愛丁頓集團雪利桶

利申:路思死忠
試過佢D單桶未

我覺得第一版HK單桶17YO幾好
重sherry
想買枝酒送俾老豆 佢平時係飲XO同VSOP嗰類酒
請問有咩款推薦
Budget 1-1.5K
咁應該係搵其他烈酒POST

不過等其他CHING答
Sorry 講得唔清楚 我想買枝蘇威俾佢試吓
咁呀揾下 sherry cask 嘢 甜d 比較相似
glendronach 18

不過咁我見d威舖都有賣下d精品d嘅干邑 或者都可以考慮下嘅
飲開sherry,忽然想買支bourbon 看門口
有咩好介紹,有啲朱古力, 又唔好太辣
補充多少少,呢個budget,唔好買Macallan,Macallan好飲唔係呢個價
Glenfarclas普款聽聞都唔太好
Agree Glendronach 18

建議去頁頭嘅酒舖睇睇現貨嘅款,睇唔岩嘅揀呢支無死
Bourbon cask就比較少d出朱古力味bor

不過你話朱古力 我會諗起glenmorangie signet
好牛奶朱古力
普款花格25我覺得係收貨的
ardbeg 8yo 1.6k 算唔算貴
你講 the gXxx Sxxxxx 個post ?
俾人秒咗枝
yes8yo 問左要 $1580
枝fermentation 洗唔洗4K
有12 18 WMC呢D普款,想買25黎草
你講枝sc 邊到有得買? 咩名
有無人試過Glenlivet 12 三桶台灣版果隻? 500蚊 普飲得唔得?

第三枝了
又真係幾fans
屋企得一支ib rothes
跟唔到
未試過
但rum and bourbon
感覺加埋Glenlivet本身oaky tone會有dd over
但我未試過 just估
Glenrothes 17yo #4500 hk exclusive
邊到399就有咁fit
家興超市,不過其他舗都係499左右,
有d 台板網店都係399,

我係經過家興先買定一兩枝
夠哂雪莉,傾計飲一流
有無巴打聽過ballantine17舊裝?
果日去食飯 個老細飲開威士忌
佢係咁推薦呢支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞