[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
我通常都開貴1-200等人壓價
認同
同埋都見唔少初入坑嘅唔係好識點揀IB
或者當IB係洪水猛獸同覺得好唔抵屌
無疫情時我通常去開澳門、台灣、日本時才買,一家人可以戴五六枝回來。香港酒稅貴,在本地買一啲都唔化算,尤其普款。
其實普款環頭環尾啲辦館、酒莊好多時都比「專門店」平,不過佢哋無特別嘢,亦無水吹。
我就在市價要萬幾蚊一支老麥25年雪莉桶時,八千幾買過一枝。尋吓寶有時都係樂趣嚟
IB點解會係洪水猛獸?
我買第一枝威就係IB,IB又多選擇又平啲,自己飲都唔知幾正!
有好有唔好,想要老麥25個啲就真係要去你講嘅地方
頁頭個啲比較少會同市場爭呢類酒
不過老手知自己想要咩就會識去搵
專門店就岩新手入門

回想新手係台灣桃園機場買$500嘅bowmore deep n complex香港呢家個價…..
想問下上個post 你地講嗰 batch Clynelish 22

同一間廠同一間IB既23 24 年如何
因為連OB都未識揀,IB花多眼亂
但呢家酒藏應該有6成都係ib
死喇唔知你講邊支
TWBC?
訓咗無睇,邊支Cly 22?
執過 17bottle 老納21
又執過15 bottle u唔識串
識人問過我同樣xx年酒點解要比貴$xxx買啲「鬼五馬六嘅牌子」
https://www.yjwhiskyshop.com/products/glenlivet-14
請問有無bro 去過呢間買?
見佢個價ok又有我想試既呢枝
玩到單桶
只可以講 預期會有相似表現
飲過3支 SV 112XX 都唔錯

係我窮買唔起者
但我自己經驗,絕大部份IB如以年份計,都比OB同年份的cask strength 的酒平。普款就有可能平過,但都唔多囉。
以呢年D價
我覺得難D了 D二三線廠IB 10-13年 young嘢都要近1k
我真係飲番ob算
依家啲人越搶越新,10-15年都搶貴曬,早幾年係幾嚿水。我2015年買啲廿四/五年嘅波本桶IB大都只係千五六左右,依家
見到呢d setting 我都會收左先
當年呢啲在英國買先£90,依家可能貴一倍?
差唔多
同樣年份嘅2x年sv sherry clynelish唔會差好遠
開名Laphroaig應該ok
應該係wax程度嘅分別
Glen Scotia 18
清飲得幾冷門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞