[威士忌24]新年開新酒

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
唔係啦,同埋好多年前了
你問老豆R酒飲好過啦
可能仲熟過我哋
佢唔係好理我 跟各位師兄學下嘢

咁你想試咩
但我地推咩入門嘢你都應該睇唔上眼
ardbeg uigeadail
入門好啊
請問下Arran or Glen Scotia有無推介?
暫時未係好enjoy太重peat
一來揀呢2間嘅?

arran 唔算太有特色嘅
post頭推介bodega sherry都係因為佢平價sherry交到功課

glen Scotia仲偏門d 我只係飲過3款 都無咩推介到
咁啱屋企有
咁我跟返post頭試下先 感謝ching

不如影邊d你飲得嘅
再幫你砌個tasting set出來比自己
Arran 10,18, Sherry cask
Redbreast 12 Cask strength
Suntory Special Reserve
Glen Scotia Cask strength
Bowmore 15,18
Ancnoc 2000
Glendronach 12,18
Glenfiddich 15
GlenAllachie 10
Glenmorangie 18
Kavalan No 1, 2, soloist 全set
Caol Ila 25
Glenfarclas 10,18, family cask 2003

感謝ching
開得bar

好齊啦
sherry之選就
arran/glendronach/glenallachie/glenfarclas/kavalan solist (px/oloroso)

bourbon就
glenmorangie 18 anconc 2000 kavalan(bourbon)

peat就
bowmore caol ila
感謝ching
另外有無啲你個人推介又唔係post頭到?
飲哂你老豆d單桶

redbreast 12 cs
愛威入門
每支開佢飲一啖,佢就會理你
但呢支真心好難飲,除非買到舊版
新版我最後拎咗出整highball
有機會試下,睇落唔錯
不過台灣野我有戒心,試過之前唔敢成支買
尤其係重sherry野
容易有中藥味同苦味,over mature嘅味
有無其他愛威推介
會比佢開年
近排唔反了
連kvl我都吹奏下
redbreast 21
bushmill 21都可以 但都係推rb21

再上就d 單桶
泰斯卡風暴同10年有咩唔同
為新手好齊啦,有乜開咗嘅咪攞嚟試囉,未開就唔好攪佢啦!自己試吓鍾意乜,都幾開心㗎,又唔使比錢,都唔知幾爽
storm 就麻麻地 我覺得佢甜左d(波本嘅甜
無10年咁咸
都係t10會好飲d
點解咁大改變呢
飲緊支s08好好飲
然後早排又試左支s06 s09(wf93)

再加上1k中都無咩納dee/花格岩飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞