[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
497 Like 14 Dislike
「係唔係講完啦? 」
戈sir問

「Yes..Yes sir...」
阿勇莫名開始驚慌..因為佢知道,擺祭仲有個環節

「嘻嘻..開祭咯~~」
戈sir和君實sir企起身,拎起嫁撐向阿勇走去

「啊...Sorry sir...」
阿勇表現得好似細路般,好不情願地爬上了"祭壇"然後聽從指示,正面向下大字型伏低

「喂, 個腳開啲, 手唔好冚住個屎忽啊 !」

啪~

戈sir偷打左佢屎忽一下

「啊...Sorry sir...嘶...」

大棚既其他人,就自然睇得好開心啦

我就O曬嘴.

眼前既阿勇,十足一個被釘在砧板上既肉,任人宰割

呢個比喻係字面上,同事實上,都係一樣的
「君sir~ 我地找啊..勇哥幾多板好啊?」
戈sir講笑地故意問君實sir,讓阿勇聽到

而君實sir亦都好樂意回答呢個問題
「誒...勇哥一年班咁閪...不如三十板啦.」

「哇 ! 三十板咁巴? 」
戈sir語調故意放大個"三十", 嚇得阿勇不斷叫著"Sorry sir" "唔好啊"

「不過...佢頭先都講得幾好既..不如二十算啦.」

「誒.好啦好啦, 戈sir話事啦, 勇哥呢? 你覺得二十下夠唔夠啊?」
君實sir都學了戈sir果套,故意問阿勇
Live
「Sorry sir ..同sir報, sir決定..」

「嗯..乖啦.咁找左腳先了wor」

「Ye.Yes sir」

阿勇光脫脫,滑雪雪既兩個腳板,就這樣腳趾向下,懸在了祭壇外的半空

而戈sir和君實sir就企了佢兩邊, 開始拉弓,度緊等陣打落去腳板既角度.

而兩位阿sir都故意使壞,誇張地拉大個弓,嚇鳩死枱上既阿勇

「誒唔玩啦. 準備好未啊君實sir 」

「隨時得嫁啦, 勇哥,數三聲打數啦.」
「Yes sir...」

一左,一右

左邊既戈sir手持厚膠尺,
右邊既君實sir則渣住大到誇張既木飯鏟

三聲之後,呢兩把凶器會同時打落雙腳到

哇屌..真係諗起都痛

不過好彩, 我仲係一年班姐,哈哈

「打數啦! 」
戈sir催促道

「Yes sir...」
阿勇開始,打數出自己既痛苦
子倫sir
「咁果一刻..我就好似突然清楚左啲野咁..雖然我講唔出係咩..但子倫sir繼續講」

「無人可以保證自己, 唔會再錯...即使係阿sir既我地, 都會有做錯野既時候...你地細細個既時候,犯錯,衰左, 屋企人頂多都係話下你地,打下你地, 然後你就會講對唔住, say sorry啦」

「但你宜家衰左既野, 搞到你無左啲咩? 自由無左啦, 屋企人都唔掂得啦, 無啖好食啦, 好撚巴既步操同訓練啦, 無女屌啦......仲有好多好多, 你一定清楚得過我. 」

成個S, 聆聽著子倫sir對阿勇既教導

講左粗口
走都比人打,都幾on9
「一 !」

空地上,飄蕩著佢打數既回音

「二 !」

好戲要來了!

小二, 一碟上好的花生 !

正當我以為會聽到"三"既時候

係唔係越拉落就越驚我玩野呢?
呵呵 你鐘意玩野丫嘛

空白金剛棒
「同sir報, 不如找我體能啦..」

啪 !

戈sir立即找左佢一下左邊腳板

「講數都唔係宜家講啦! 趴左上黎仲縮沙? !」
戈sir怒道

「哇..哇...Sorry sir」
阿勇吃痛地說道.

「哇哇哇. 哇你個頭啊哇, 係唔係要全部人等你一個啊?」
戈sir指了指整個大棚..

「Sorry sir...」
阿勇回復返姿勢

「今次唔好再望後啊! 頭望前! 打數 !」
戈sir重新命令道

「Yes sir ...」
「一 !」

空地上,飄蕩著佢打數既回音

「二 !」

好戲要來了!

小二, 一碟上好的花生 !

正當我以為會聽到"三"既時候

係唔係越拉落就越驚我玩野呢?

呵呵,我慢慢同你玩
「一 !」
阿勇閉上眼,打數出佢最後既恐懼

「二 !」

小二, 再俾多碟上好的花生 !

啪 ! 啪!

「啊 !!」
阿勇痛到走音既叫聲,讓我地台下笑到噴飯

明顯地,阿勇以為數到三先打既腳板,但估唔到數到二就打了

阿勇摸著受痛既腳板,不解又委屈地望住我地

哈哈哈哈..我地台下笑成一片
因為頭先係阿勇打數前, 戈sir調皮地係我地面前,同君實sir打了暗號,話等阿勇數到 "二" 既時候打落去

我地台下自然識做, 不戳破這個"騙局"

所以, 阿勇自然食到個最無防備既腳板痛楚

「哎好啦好啦, 唔呃你啦. 繼續啦, 趴返好.」

「Yes sir..」
「一 !」

「二 !」

「三 !」

啪 ! 啪!

「啊 !!」
「打數呢?」

「Thank you sir 1....」
.
.
.
.
.
.

「一 !」

「二 !」

「三 !」

啪 ! 啪!

「哇!..Thank you sir 2....」

「哇哇! 你仲哇 ! 繼續啦! 」

「Yes sir..」
.
.
.
.
「一 !」

「二 !」

「三 !」

啪 ! 啪!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

那天既擺祭,應該會讓阿勇記住一世吧
到了大後天,

阿勇在早上上PE堂之前,脫離了S的隊伍

獨自一人,編了一隊

虎sir經過佢果陣,仲戲弄左佢一下

「喂 ! 走啦? 幾時返黎幫我手啊?」

「Sorry sir..」
阿勇笑說

「喂, 你真係走? 聽日夜晚有雞腿食wor ,食埋先走啊嘛.」
虎sir古靈精怪,繼續問道
「Sorry sir..」

「誒, 咁你走啦走啦, 唔好再返黎啦, 不過要返既, 就早啲返啦, 呢排多人過界啊~」

「Yes sir」

指模房既阿sir終於來到,然後帶著阿勇, 開始由A座操出.

我地在大膠地上, 望住佢慢慢遠去

然後幾聲大嗌既叫聲, 由佢果邊傳來
多謝子倫sir ~

多謝戈sir ~

多謝君實sir ~

回音, 在這個大嶼山中, 在這個沙咀內飄蕩了一會.

S

總人數二十

all correct sir
總算寫完呢個仆街了

無啦今日

多啲關心下屋企人啦
個畫面好感人
出冊都找
熱門有個post 話自己衰cp ,9 成要入冊,求救
跟住其他巴打係咁叫佢入黎睇呢個故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞