[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
497 Like 14 Dislike
恭喜
Thank you sir1

Thank you sir 2

thank you sir3

Thank you sir 4

找鳩我數呀死肥衡

做乜咁大怨氣

因為等撚左好耐
終於追到live
恭喜衡仔搵到工 努力
見成工啦

依家等人事部電話

夜晚出文慶祝先

弓起衡仔
恭喜同學
恭喜
返新工要唔要同柳記報? 仲有冇人會去公司探你班?

如果係監管令期間就要,不過我過左n耐

如果係監管令期間就要,不過我過左n耐

等文
Good evening sir good evening sir 同sir 報等咗好耐 幾時出文呀 thank you sir 唔該同學
Good evening sir 同sir報肥衡sir仲有幾耐有文睇
見成工啦

依家等人事部電話

夜晚出文慶祝先

咩IT工? 邊頭番呀

寫app

行家
見成工啦

依家等人事部電話

夜晚出文慶祝先

咩IT工? 邊頭番呀

寫app

行家

前輩好
磨鞋完後,值日負責交鞋油,報鞋油

今日既值日係揚帆

佢將五罐鞋油,疊成一棟,然後將牙刷打橫擺最頭,最後用雙手hold住,十分吃力

呢到我又見到些少分別,因為在B座, 我報交鞋油只需要渣住兩罐鞋油,我同培訓兩罐

但黎到A座卻要一渣渣五罐

不過,今日既我唔係值日,所以我都懶理了

到大翼sir四個倉都收曬鞋油後

啪嚓幾聲,

頭上的兩個燈泡熄滅
只剩下一盞暗黃既燈泡

「Good evening sir Thank you sir !」
我們S都照著牌頭,回應這一下大翼sir熄燈的動作

那麼,正式進入熄燈後既時間

大翼sir在大廳突然發話
「頭先啊,呢個倉既人同我找數啊,每人十組四式掌上壓啦. 三年班一個打數,打數大聲啲,聽唔到既就重計. 開始啦!」

屌..係wor , 頭先比一智搞衰左

「Yes sir thank you sir !」

「One Two !」
三年班既培傑, 發出兩聲踎低down的指令

我地五人,都因為一智既瞌睡,開始在倉內空地趴下

十組體能,對其他人來說可能唔算啲咩.但對我而言還是吃力

雖然找數還找數,

但被人連累既心情, 始終不爽

更何況三年班同有脾氣的華利沙

「1 2 3 4 ! 2 2 3 4 !......」
培傑大力地打數,停頓間,聽得出佢既埋怨在內

「喂, 你做好啲啦!」
華利沙對住一智惡道
「.....!!」
一智奮力的撐起上身

我在旁一邊吃力地做,一邊望, 這時我才知道,一智既體其實都係好過我少少而已

起碼佢做既屌地掌上壓,同我一樣都係屌地,唔標準

身水身汗, 培傑的打數在A座迴響

「 8234, 9234, 0234 !」

「同sir 報 1 !」

「 1234 ,2234 ,3234 ....」

「同sir 報 2 !」

「同sir 報 3 !」

「同sir 報 同sir 報 !」
.
.
.
.
.
.
.
.十組既掌上壓,終於做完,大廳的大翼sir向舉了手的培傑說

「報啦」

「good evening sir 同sir報, 我們S學童已經完成十組,四聲掌上壓sir .good evening sir thank you sir」

「你仲眼唔眼訓啊?」
大翼sir喝了一智

「Sorry sir !」
一智立即踎低舉手回應
「做完十組,精神未啊? 成個倉既人陪你醒神wor, 其他人多謝下呢位學童啦」

三年班既培傑,帶頭開始嗌
「Thank you sir ,」

我們其餘三人都跟著和應

「唔該 ~同學!」
雖然講就係講唔該

但語氣入面,帶著更加多我地既怒氣和不忿

「你啲同學多謝你wor, 你仲唔多謝返人?」
大翼sir又一次搞鳩一智

「thank you sir 唔該同學...」
一智帶著慚愧和內疚,說

但無用, 因為佢既道歉,係其他人眼中真係太過廉價

「好啦, 全部做返自己野, 一年班既要加強體能訓練就加強. 唔好唔做啊, 啲一年班唔做既就同我講,我聽日就同你地阿頭講」

「Yes sir Thank you sir !」

大翼sir放下牌頭後,就出了A座.

但我們倉內的節目,現在才開始

「喂弱智! 依家體能訓練啦!」
華利沙毫不尊重地對著一智說
「你都係一年班你都要做啦⋯⋯ 咁惡做乜....」
好似不服般,一智說

「你講咩啊你?我有話我唔做咩? 頭先邊個陀衰我地啊?」華利沙逼近一智,用兇狠既面容威脅佢

「係我錯....」
一智知道自己理虧,於是重新低聲下氣道

「知錯就做啦,廢柴!」
三年班都開聲鬧道

於是除了倉內的三年班,我們四個一年班都重新趴在地下,開始加強體能訓練

但其實在倉內既加強體能訓練,真係好隨便

因為都係三年班話曬事

做幾多, 做咩姿勢, 有無走棧

都係睇培傑頭

「今晚其他人做多五組掌上壓,五組蹲腿就算啦.但係你啊,弱智, 我同你玩通宵啊 !」

「One Two ! 1 2 3 4 , 2 2 3 4 , 3 2 3 4………...」
隨即而來既打數,讓我們一年班,開始盡返我地一年班既責任
.
.
.
.
.
.
不久後,我們三人都完成左培傑講既分量

「啊但係衡仔. 戈sir話你要做多啲啊. 華利沙過去幫佢打數,做多十組前弓後箭啦」

「噢好啊 !」
屌華利沙又真係好鬼樂意般,肯過來望著我做,幫我打數
不過我明白,體能係呢到真係無得避,而且我又的確肥

我諗起今日下午做既覺悟

唉屌屌屌⋯⋯ 做啦做啦

「One Two ! 1 2 3 4 , 2 2 3 4 , 3 2 3 4………...」

「做完一組先好停啊 ! 加油 !」

.
.
.
.
.
.
.
不得不說,前弓後箭呢個動作,真係同急跑步無乜分別

我踹著氣,操到身水身汗

終於做完戈sir交代落既額外分量

「啱嫁啦, 我剛剛入黎,一年班既時候都同你差唔多,係無你咁肥,但體能都係好差, 操多啲, 你就進步嫁啦.」
培傑說

「無錯啊, 肯做,我地就唔會搞你, 比心機」
華利沙既口音,讓人覺得好笑,卻又聽得出真摯

「恩..唔該.」
收到人既鼓勵,真係開心同有動力繼續下去既

那麼現在,就只剩下一智繼續比培傑玩打數
華利沙亦都加入搞鳩一智既隊伍中
「喂, 出力啦, 唔撚跟打數我又重計嫁啦」

「弱智, 你仲未識蹲腿咩? 蹲低啲啦 !」

「你試下下次再陀衰啊! 衰左幾次啊! 廢材 !」

「做啦! 唔做我話比戈sir聽嫁 ! 」

一句,一句既暴力說話
直擊一智

他們兩個的侮辱和憤怒,盡情地撒在了一智身上

呢到既人身攻擊,不只是來自阿sir

如果你體能差, 步操差, 或者好似宜家咁,衰瞌睡

衰隨便一樣野,都有可能招來陀衰大棚既後果

而一智, 就係宜家陀衰左既示範

比三年班和華利沙圍屌

不斷玩鳩佢打數, 唔比佢舒服
Live
雖然我覺得,佢地兩個玩佢,鬧佢係過分左

但有咩辦法, 我已經睇出,
呢到既潛規則之一,就係高年班的確大曬

所以我都無暇理一智

摺自己既磚頭和擺房,確保自己明天的早上可以好過

而一智就繼續忍耐著冷語,操著多餘既體能

差別對待,就咁樣顯出了

係我眼中係無奈

但係一智既角度,就係痛苦
那晚,我只能提醒自己

一定要吸收呢個教訓

記住

唔好隨便,陀衰到大棚

因為, 我未係三年班

夜幕早已降下, 睡意來襲, 冚上毛毯

一年班既第一日

就這樣有驚無險

過了
其實入面到底有無人敢喺高年級面前幫人抱不平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞