[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
497 Like 14 Dislike
現在才是個好時機,進行交易

我立即瓢起兩塊牛肉球,麻利快速地放入佢碟中

整個過程雖然不用一秒,

但果一秒,我既心跳絕對係飯堂入面跳得最快既過個

就咁樣,呢場交易完成左

眼前既阿峰好滿足地嘆住我既牛肉球.

我亦放入剩餘既兩塊入口中.

那天既早飯,有驚無險地渡過了

後尾上到二年班, 我才知道,過飯既嚴重性,其實真係好鬼大獲

不過這些是後話.
沙咀個廚房sir咁注重你地d伙食,見到d阿sir成日倒鳩d野食會點諗
但更重要既係, 有了這次經驗, 我發覺只要識睇位, 眼觀四方,過飯其實唔難,而且好方便

因為我可以用過自己既飯或者食物, 去討好或者交易其他人既某啲野.

而成個S得我一個會咁做, 點解既??

因為對於其他人而言, 沙咀一日既消耗量足以讓他們肚餓, 每一餐對佢地黎講,都唔算夠食,其他人寧願找板,都唔想缺飯

但對我而言, 每一餐我都算係勉強自己先食得曬既程度, 更何況,宜家我只係食半飯

所以我開始發現了,一個凈係有利於我既規矩
就來到聖誕

三日之後便是了

我地都知道, 聖誕有雞腿

所以呢個星期我地都鬼死咁期待大後日既來臨

每個人都打醒了十二分精神,個個都做足曬細節避免錯誤,為左唔好衰比啲阿sir
因為驚阿sir佢地搞鳩自己既雞腿

不過

有一個人,並不稀罕雞腿

因為佢兩日後就會出冊

佢係我既培訓, 阿勇

就黎可以,走出呢個地獄門口了
今晚,係右班既夜晚

食完晚飯後

戈sir帶著我們操回A座,然後一聲令下

「今晚擺祭 ! 全部人拿拿聲換好睡衣出黎睇表現啊! 十分鐘時間,快! 勇哥, 做好準備啦! 」

「Yes sir ! !」
我地全部人興奮地返回倉, 因為等陣會有場好戲睇

雖然我並不知道,擺祭係咩一回事,但我知道,呢個係食花生既氣氛

外面既空地,牌板幫手抬了兩張膠枱出去

我地換好睡衣

出了外面的空地集隊
「全部人兩聲坐低down .」
戈sir說

「Yes sir Thank you sir ! One Two !」
我地全部坐低

而阿勇, 則一早企在果兩張平排膠枱之間

佢好撚無助地望住阿sir,然後又望住我地,重複著兩邊望

雖然我唔覺得佢唔開心,因為就黎出冊既人,點會傷心

但個兩張枱漸漸地比到我一種祭壇既感覺了
因為左手邊坐住係到既阿sir們,開始拿出了各種嫁撐

咩雙花紅棍, 大鍋鏟, 厚膠尺, 等等等......

照個形勢睇, 唔同呢個所謂既擺祭, 就係找數大會?

阿勇就係個祭品
就黎出冊既時候,最後打獲甘啲既比佢,等佢唔好再返黎?

嫁撐搬曬出黎後, 氣氛仍然保持停頓

因為我地都知道, 讓擺祭繼續既,唔係坐係到既我地

阿勇望住果邊阿峰不斷搬出黎既嫁撐, 神色開始變得驚慌,而且好似細路般, 不情願既心理狀態簡直寫在了面上
戈sir則不斷賤笑
「喂, 勇哥 ! 出冊了wor ! 有啲咩野想講啊 ?」

戈sir故意稱呼阿勇做勇哥,真係玩味十足

「Sorry sir ...」
阿勇表示受不起..

「喂,牌板,比支MIC佢 」
戈sir捉起了一塊膠尺,比左阿峰

「Yes sir ! 」
阿峰回應完,走了過去阿勇身邊,然後將塊膠尺遞比佢

「Thank you sir 唔該同學....」
阿勇拎了塊尺.
「講野啦勇哥!」
戈sir 催促道

「同sir報..唔知講乜啊...」
阿勇說

「介紹下你自己叫咩名啊, 講左你自己衰啲咩,點解入黎先啦.」
君實sir在戈sir旁發話,比左提示

「Yes sir ....」
阿勇開始說
「喂, 講野用MIC啦! 大聲啲啦!」
戈sir繼續戲弄佢

「Yes sir !... 」

做戲做全套

阿勇開始以膠尺作MIC,旁人睇落真係膠味十足

「我就叫范義勇啦.....」阿勇對著戈sir說.

「喂.啲觀眾係果邊啊」
戈sir指了指坐係地下既我地

「Sorry sir....」
阿勇唔好意思地轉過身,開始對我地說

「我就叫范義勇啦...」

阿勇開始對著我地, 演說出佢既故事

佢既擺祭, 在夜風中開始
居然唔係擺祭停
而你地都知道,我係會係到停的
飯堂座位既規則,有兩個

一個就係 一張枱,最多坐八人

第二個就係每個年級既人,一定會坐同一枱

於是睇返我地既S既環境

我地S宜家有21個人

三年班有六個,
二年班有五個,
而一年班既我地,足足有十個

所以照道理

我地S會分到四張枱

而我同阿峰就會分配到最尾我地一年班坐既兩張枱之中

試過得一個三年班

肥衡又玩嘢,呵呵
飯堂座位既規則,有兩個

一個就係 一張枱,最多坐八人

第二個就係每個年級既人,一定會坐同一枱

於是睇返我地既S既環境

我地S宜家有21個人

三年班有六個,
二年班有五個,
而一年班既我地,足足有十個

所以照道理

我地S會分到四張枱

而我同阿峰就會分配到最尾我地一年班坐既兩張枱之中

試過得一個三年班

咁一個人坐哂成張台食飯?
屌 又打機阿?
死肥閪又玩野
屌你
如果講thank sir four 會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞