[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
497 Like 14 Dislike
Good evening sir 同sir報終於追到live 會耐心等文 good evening sir thank your sir
感覺到會有洋蔥
希望阿勇生生性性病唔好再咁mk
肥閪又玩野 屌!
正仆街
唔通又要等 4點.
唔同三點都仲有人等?
唔同三點都仲有人等?

快撚啲出啦肥仔
唔同三點都仲有人等?

夜睡的鳥兒們
入得黎沙咀既人

都算係一班,係大人眼中"學壞了"既細路

無論你係出面幾惡,幾威水

無辜又好, 罪有應得又好

你都不會再係社會入面, 大家口中所講既

正常人

不過我諗,

其實捱得過沙咀,行得返出去既人

點都算是一條硬漢吧?

那麼,
阿勇是嗎?
「我就叫范義勇啦...」

阿勇開始對著我地, 演說出佢既故事

「識我既人都知道叫我阿勇嫁啦..我就係衰唔係...犯傷人十九罪」
阿勇知道自己講錯野,望向戈sir那邊

「繼續啦.你中意講乜就講乜,唔好粗口就得啦.」
戈sir放寬了牌頭道

「...我就係犯傷人十九罪...於是就入左黎沙咀呢到,同你地一齊受訓啦....」

「咁我犯事既原因,都係因為我有跟出面既黑社會啦...果日我地同其他幫會有場大龍鳳, 咁我都被call左馬,打埋一份,但最後警察拉人, 因為有天眼影到我 , 所以認出左我.」

「所以到最後..我入左黎沙咀呢到, 由一年班開始,然後二年班又升到做洗衣期數啦.宜家拎到五個月既走期..我都...幾開心既...」
阿勇不好意思笑了笑
live 咗
「下? 講完啦? 你一年班果陣衰既果啲野,講多啲啦」
戈sir點起一支黑曼,說道

「Yes sir...」
阿勇真的不算是個擅長表達既人,但果刻佢講既野莫名真摯

「咁其實我一年班既時候呢..都唔係話好醒目既...成日記唔到野,搞到戈sir同君實sir嬲啦..當然都被好多阿sir教導左好多次...咁最深刻果次,就係我二年班既時候」

阿勇頓了頓喉嚨,然後說
「我係洗衣期數燙衫果陣做錯野啦...我記得,我果次燙衫,燙燶左,右班子倫sir既軍裝...」

哇..

我心諗, 燙燶阿sir既軍裝,毀壞阿sir財物,後果應該都幾巴下
「咁我就好驚啦..因為呢件事真係好嚴重.所以我一衰左,戈sir就大找我一次啦.不過我都預左既..」

「因為入到黎,你地都知嫁啦,錯係會有代價..所以我都預左會被sir教導...不過...子倫sir無找我數」

「而且最後好好彩.子倫sir原諒左我啦...無找我數之餘.仲同我講左好多道理..」

「果一日啦,子倫sir同我傾左好耐...其中有一個問題,我都仲係好記得........」
「子倫sir問 :
你知你衰咩嫁啦.但係你肯唔肯定, 你今次會係最後一次衰先? 」

「咁我當時就緊係答係啦..」

台下既我地竊笑了一下

「然後子倫sir繼續問 : 咁你之後既人生呢? 你都肯定,今次係你最後一次衰 ?」
「咁果一刻..我就好似突然清楚左啲野咁..雖然我講唔出係咩..但子倫sir繼續講」

「無人可以保證自己, 唔會再錯...即使係阿sir既我地, 都會有做錯野既時候...你地細細個既時候,犯錯,衰左, 屋企人頂多都係話下你地,打下你地, 然後你就會講對唔住, say sorry啦」

「但你宜家衰左既野, 搞到你無左啲咩? 自由無左啦, 屋企人都唔掂得啦, 無啖好食啦, 好撚巴既步操同訓練啦, 無女屌啦......仲有好多好多, 你一定清楚得過我. 」

成個S, 聆聽著子倫sir對阿勇既教導
「咁, 你有無得再同屋企人講對唔住, Say Sorry ? 你地對我地sir就講得多啦, 每日都Sorry sir Sorry sir, 但其實....你地一直對唔住既人, 唔係我地, 而係你地自己.」

「你係出面,就係行古惑嫁啦,但走偏門既你,你真係肯定到,五年後你都養得到自己? 」

「肯定到十年? 二十年?」

「呢啲會讓屋企人擔驚受怕既日子, 一日都嫌多啦,係唔係?」

「咁我就答...同sir報係啦.....」
阿勇忍住既淚水,已經流出眼眶
「試下, 諗多啲屋企人啦..諗下,你做既野, 可唔可以讓你老豆老母抬起胸膛去介紹個仔,你係做啲乜. 我唔係話地盤啊,掃街果啲工唔好, 但起碼, 你要做得到頂天立地, 問心無愧 」

「咁你探訪果陣,有無同屋企人講對唔住啊?」

「同sir報.無....因為講左會喊...」

「嗯..算你醒目啦, 係入面講,會讓佢地擔心嫁, 但係如果出冊呢? 你第一句說話,要講啲乜啊?」

「..阿爸阿媽...對唔住」
阿勇抹了抹眼淚,對住我地說

不知不覺,大棚既擺祭空氣中,有陣傷心既味道,會讓人鼻子一酸,淚腺發癢

「最後...呼哧...最後, 子倫sir原諒左我..」
我亦都在心中,對子倫sir留下了好印象
加速!唔好玩野
「恩...都算我地無教錯你.」
戈sir和君實sir聽完,都在旁點頭說道

「咁你出返去之後, 會做啲咩啊?」
戈sir問

「同sir報..我會探左舅父先, 然後先係舅父既茶餐廳到幫住手先」
阿勇舅父既情況,我都知道,所以呢個答案合情合理.

「嗯..咁之後呢? 出面既果班咩老表啊, 大佬啊, 仲跟唔跟啊?」
戈sir繼續質問

「同sir報, 唔跟 ! 」
佢答得乾淨利落,不帶猶疑
「不過, 你行返條路又好, 走返自己既新路又好, 我地都理唔到嫁啦.但係沙咀呢到,有無比到啲改變你啊?」
戈sir問

「Yes sir !」
阿勇回答.

「咁有無野想同一年班講啊?」
戈sir繼續說

「同sir報有.....」

阿勇對著我們,正色道

「咁一年班先啦. 兩個月時間,足夠你地學識曬啲牌頭嫁啦, 體能唔好既做多啲, 我一年班果陣都算弱不禁風嫁,但肯操既,肯練既,一定會有進步既, 呢到每個阿sir,都好中意肯進步既人既...同埋,要認到啲阿sir邊個打邊個啦,左班同右班既分別啦....唔識既就要問多啲高年班啦...最後,加油啦..呢到既日子,好快過既. 」

快你老尾咩,我地十個白牌在心中屌鬼
「咁到高年班啦, 二年班,三年班呢啲,唔使講啦, 你地知自己要做乜嫁啦...」
阿勇對著前排既高年班,用拳頭撞了撞心口,表示"在心中"

「最後.....我地都算有緣,係S到同一team啦.. 你地每個人都一定有啲原因,搞到你入到黎呢到..所以趁入到黎既呢段時間,好好諗下個原因..都唔壞既...哎我都唔知想講乜了...同sir報,講完...」
戈sir夾起正在燃燒既黑曼

「聽唔聽到人地講乜啊? 你地個個一定有啲原因,會讓你地入到黎呢到嫁 ! 唔好成日以為,入到黎就當自己失去左一切, 乜都無曬,好慘又剩. 但係邊個肯定到,你屋企人會係呢半年過生? 又有邊個肯定到, 你地出返去後唔會有條新既路行得返? 無人可以肯定嫁 !」

戈sir狠狠地吸曬煙嘴上既黑曼

「既然無左既野,都無左咯, 咁就不如係呢到,帶走啲野咯.」
戈sir向黑夜既天空,吐出一大雲白霧
嘩真係夜媽媽先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞