[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
497 Like 14 Dislike
前主任留名

good evening sir

前主任留名

「你要小心身體啊,操還操,唔好勉強自己啊..」
阿媽繼續道

「嗯..係...」

「咁你辛唔辛苦啊? 」

「無...有啲啦....但我撐到既..」

唔係有啲..而係我真係好辛苦...

但我知道,呢啲說話, 我唔講得

「好好地食飯啊知唔知? 呢排凍.睇住自己唔好凍親啊」

「嗯...我知啦....」

「有無收到信啊?」

「有啊媽.....我會加油嫁啦」
我勉強自己,展出最自然既笑

「唉...最衰都係我地唔好啦, 無好好睇住你...」
阿媽開始自責,好似想喊咁

我連忙說道
「點會啊..係我自己衰姐..唔關你地事嫁...我會好好表現嫁啦..放心啦媽,阿爸」

「嗯. 你識諗就好啦」
阿媽收回想掉下的眼淚,說道
「你要睇住自己啊,好好同人相處,唔好隨便吵架啊..」

「我知啦,我知啦...我不嬲都好乖嫁..」

「咁又係...哎傻仔...唔好灰心啊..出面既野,你唔使牽掛嫁啦, 你啲朋友我都通知左, 佢地話會寫信比你,阿媽我都會寫信比你解悶嫁...所以唔使掛住我地,我問過,一個星期可以探你一次,每次三十分鐘...我同阿爸會多啲黎探你」

「唔好啊,真係得閒先黎啦, 呢到山長水遠, 唔使多擔心我啦.」
其實, 我就不知幾想你地日日探,但我知道, 更加辛苦的,係你地

望到阿媽你微紅既雙眼, 同阿爸返夜班仲殘留在面上的疲倦.

我點忍心, 叫你地咁做

「唔使...真係唔使, 我都係係到呼吸下新鮮空氣, 做做運動姐. 真係無乜需要擔心嫁啦」

「嗯...得嫁啦.你呢幾日過成點嘛?」

「我升到一年班啦媽, 再升二年班,三年班, 我就可以出返黎啦」

個過程, 我講到好似好簡單,一瞬間,但我同阿媽都知道, 這絕不好受
前主任講兩句喇 點睇沙咀
「係啊? ! 我既仔咁叻啊? 咁你要比心機啊知唔知?」
阿媽說

「嗯.」

「阿爸呢...? 你琴晚返工?」
我向在阿媽旁邊的阿爸,問了個我明知答案既問題

「嗯.. 唔使理我啦...呢到搭車入黎要個半鐘嫁, 好好同你阿媽傾啦, 費事佢成日係屋企發吽哣,成個傻婆咁」

「啊你個衰佬, 係仔面前講咩啊你? 打得少啊?」
阿媽聽完就對阿爸郁手

「哎呀哎呀...你睇下,就係咁啦..」
阿爸裝痛說

「哈哈, 多啲出去約啲阿姨飲茶啊嘛...日日係屋企做乜姐.」
我說

「點會有心情啊....」
阿媽又一次,將話題扯向悲傷..

「記住啊.係入面,好好聽話, 阿sir講乜就聽乜啊.」
阿爸打斷說

「嗯..我會嫁啦」
呢個,亦都係沙咀生存既第一條

「仲有啊,..」

這時,坐開在一旁辦公台的探訪sir說
「呃兩位家長,時間差唔多拉..」

短短三十分鐘,不知不覺流逝了
「噢好啊..講多句啊, 阿sir.」
阿爸說

「記住阿媽既話啊...睇住自己..」

「嗯..」
好難得, 我阿爸會將關心說話說出口.

「阿仔保重啦, 我地兩個會再黎探你嫁啦」

「你地都係啊..拜拜..」
我好想,好想上去抱他們一下
但我知道,這不可能

「拜拜..」
他們兩個不捨的眼神,讓我痛心

互相道別後
餘下的是難過的我,同探訪sir

「哇..咁易喊嫁你...後悔啊? 後悔就唔好入黎啊嘛.」

「Sorry sir.」
我抹干留下的兩行淚痕

總算,我忍到了
「呢到唔可以成日喊嫁, 你次次都係咁既話, 點比你探訪啊?」

「Sorry sir !」
言下之意, 我覺得我再唔振作,下次既探訪可能會出意外

「收拾好心情未啊? 」

「Yes sir !」
我重拾心情,預備再次投入沙咀

「咁出去啦.返大棚.」

操回大棚後,
我地S既Team在洗衣房旁的廁所外排著隊

「good afternoon sir .」
我打了聲招呼, 見到君實sir,和戈sir都在

oh..shit
見到戈sir,我就驚

「同君實sir報返牌仔啦!」

「Yes sir !」
我操回到君實sir面前,揼地舉手

「報 」

「Yes sir , good afternoon sir ,請批准我學童探訪完畢回sir, good afternoon sir thank you sir」

「等陣再同我報返探訪啲野啦, 宜家去排隊去廁所先」

「Yes sir 」

我跟在隊伍的後面
去完廁所,

出了廁所門
站在上一級前的,是威風嚴嚴,帶著黑超的戈sir和君實sir

我見到前面去完廁所的人,在兩位阿sir的不遠排著隊, 而其中有一人則在他們面前揼地舉手
對話中

看來,這就是要報野的時機
要來的,始終要來
我仍舊對心中所持的答案有所懷疑

但看著一個一個的人,逐漸報完
我知道, 我點都要講
我地三個新人,當然都在隊伍其中

等阿壯,武傑報完,

到下一個人,

戈sir一句
「下一個」

那個人便大聲嗌到 「Yes sir Check !」

然後開始操前,操到了他們兩位的面前,狠狠揼地舉手

戈sir一句
「報」

那個人立即揼地舉手,開始大聲說道
「Yes sir thank you sir , good afternoon sir 我學童Sxxxxxx ……….」

我將眼前的這些操練,記入腦中, 因為我等陣都會用
「下一個」

終於到我了

「Yes sir Check !」
我大嗌回應

然後操到了他們前面,揼地舉手

「報」

「Yes sir thank you sir !......」

呢一關, 頂硬上吧!
無了今晚
無了今晚

Thank You Sir 唔該同學
無了今晚

又話多更既同學
無了今晚

咁聽晚?
又睇到眼濕濕
live
thank you sir 1 ,l!同學,我見你有段打左子紅sir,請問子紅sir同子藍sir係咪兩個人
同埋楚sir同音sir係咪hehe

「記住啊, 落左山既,有啲咩事,都同戈sir 君實sir講左先, 實在搞唔掂既,就可以搵我或者子紅sir, 楚sir嫁啦」
音sir關心道

佢家下子紅sir,又變翻做子藍sir

唱左出嚟

識閪分啊你

好撚明顯條友真人叫子雄,蔡同學改一改,但一時唔記得
Good evening sir thank you sir 請准許我學童進入 thank you sir thank you sir 號倉 thank you sir

其實咁叫點知你入幾多號倉 又唔係打數順住

上左腦以為完全唔比講個4字

請睇標題 , 我都係跟樓主將 4 改做 Thank you sir Thank you sir
君實sir

感覺上好好J
印象中樓主係咪講過係幾靚仔??
前主任留名

點解係前主任 做乜唔做??
lm

搵人整合個戰力排行榜出黎

我都想要個人物關係圖同戰力分析
而家太多角色有時分唔到邊個打邊個

1.戈
2.虎
3.秋
4.子藍
5.君實
6.音

Sorry sir 同sir報講漏左
1.戈
2.虎
3.秋
4.子藍
5.君實
6.楚
7.音

1.戈
2.虎
3.秋
4.子藍
5.君實: 出名好人
6.楚:幫手令呀勇同衡仔和好
7.音: 衡仔病左個陣好照顧佢

1.戈
2.虎
3.秋
4.子藍
5.君實: 出名好人
7.音: 衡仔病左個陣好照顧佢(未找過衡仔數)
8.看更打雜: 旋風腿踢屎忽

1.戈:曾經因為同阿勇既恩怨而逗過衡仔,到底衡仔可唔可以得到戈sir既原諒呢?!
2.虎: 成日俾衡仔話好似老虎咁惡
3.秋
4.子藍
5.君實: 出名好人,找板好溫柔
7.音: 衡仔病左個陣好照顧佢(未找過衡仔數)
8.看更打雜: 旋風腿踢屎忽

歡迎繼續補充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞