[少年監獄] 感受沙咀 Thank you sir Thank you sir

1001 回覆
497 Like 14 Dislike
肥閪唔好掛住睇故唔出文
呀想走數添

睇隔離既蛋牛治故睇到停唔到

衡仔都追茉莉嘅文
呀想走數添

呀想走數添

快D腸到LIVE啦, 然後希望佢都喺緊張位度停
等你知道呢度班學童等得幾淒涼
岀文啦 唔好玩野
衡仔,你咁鍾意玩野,落山有排你受呀,呵呵

落左山好耐啦

12點出文吧

無聊既不如去估下阿峰要啲咩

落左山好耐啦

12點出文吧

貞操

落左山好耐啦

12點出文吧

落左山好耐啦

12點出文吧

唔係屎眼就係煙啦,唔係有咩野要呀

落左山好耐啦

12點出文吧

牛肉球 聖誕節雞脾

落左山好耐啦

12點出文吧

牛肉球 聖誕節雞脾

肥衡對肥仔波

落左山好耐啦

12點出文吧

牛肉球 聖誕節雞脾

肥衡對肥仔波

文呢

陳生咁啱嘅
「我要....」

我等待著, 阿峰既要求

「你半個牛肉球.」

「咩話?牛肉球? 」
我一時腦袋轉不過來, 牛肉球?

我既半個牛肉球?

噢 !! 星期日早上果餐既牛肉球

我頓時明白, 原來佢要既要求, 都算係違規的

因為呢個行為係過飯

「但係..唔係話唔比私相授受咩..? 原來飯都可以過?」

「啊? 唔敢啊? 咁封信就算啦..」
阿峰見我開始縮沙, 開始轉頭說

落左山好耐啦

12點出文吧

牛肉球 聖誕節雞脾

好野wor 比你估中
「等陣先 !」
我立即叫停佢

反正我都預左有風險, 仲怕乜喎 !

「好, 我換 ! 成交 !」
我拍了心口,保證佢會得到我既半個牛肉球

然後我跟住問
「咁..我地點過飯?」

阿峰說
「好簡單咋嘛, 我又係一年班你又係一年班, 到時我會換位同你坐到同一張枱, 每次入飯堂前咪都要操一下操先,再入去既? 到時我會同人換嫁啦.」

「噢...原來係咁..」
聽落又真係好似好簡單
點解會係牛肉球嘅其實
阿峰最後說
「咁你出返去先啦, 君實sir就黎催啦, 封信我今晚再比你啦.」

「好...多謝曬.」
我對住佢笑了笑,那是我最真誠的道謝,因為我都清楚, 佢都會冒不細的風險比信我

「嗯.唔使講啦..我明白個Feel既..收到兄弟既信, 邊個唔想睇返」
阿峰拍了拍我膊頭, 然後回頭繼續做牌板野

我亦都轉頭,返回出面陽光暴曬的空地, 繼續跟著大棚步操

啊..雖然有機會拎返封信

但真係估唔到, 原來牛肉球都咁有價值

落左山好耐啦

12點出文吧

牛肉球 聖誕節雞脾

原來你就係阿峰
係其他成人監獄, 睇過監獄戲既人都知道, 監房內有交易價值既係煙仔

但係沙咀, 因為阿sir既權力真係太大,管住左我地全部野

每個人既私人物品,生活模式,食既野都唔會有分別

係呢到, 有分別既野只有待遇同走期

但如果, 我地學童圍內有野要幫手,交易既, 換既就係食物,同其他野了

既然講到食物,

係呢到,就要講下, 沙咀獨有既伙食
聽聞, 沙咀既廚房煮野食真係好食過其他環頭好多,就連飯都多人地成倍

除了因為沙咀既訓練量大之外,仲有既就係管沙咀廚房既阿sir真係好有料到

我在倉內,聽培傑前輩講, 原來上一代沙咀既廚房阿sir退左休之後, 宜家睇廚房既龍sir好中意煮野食同好好人

所以宜家沙咀既膳食素質真係提升左好多

而每個星期日早上,我地都會食到既牛肉球, 其實係龍sir多番實驗過既結果

所以沙咀既牛肉球,真係算得上係香港監房一絕

咁沙咀既牛肉球到底有咩特別呢?
首先,沙咀牛肉球並不像那種外面坊間茶樓既牛肉球

坊間茶樓飲茶既果種牛肉球, 通常三個擺在一碟內,有著軟熟既口感, 顏色也是偏向肉色

但沙咀既牛肉球, 不同

除了大小有半個拳頭大之外, 顏色黑黝黝,口感扎實更多,而且內裡濃厚既黑椒味道和附帶既黑椒汁,往往會讓食完既我地熱汗直流
不過重點係, 個牛肉球真係幾好食

起碼好食過壁屋既果個多多聲

所以亦都難怪, 阿峰會諗到要我既牛肉球做交換
不過,自從入了監房後,
我發覺我其實對食既方面並不在意

原因之一當然係我知道自己要減肥,所以半飯係其他一年班眼中係巴,但係我眼中反而求之不得
(就算我過左一個月唔使半飯,但戈sir都一定會要我半飯..哎)

第二個原因就係我既胃口, 唔知點解,入左黎之後我既胃口減少左好多好多,更何況沙咀既半飯其實已經等於我出面食既兩大碗飯

所以落山後食既半飯全餐,已經可以讓我撐爆肚,更何況夜晚仲有包奶兩樣野要啃

所以呢個交換條件,對我而言真係最好不過了

不過, 點樣過飯呢?

我在飯堂內一路諗住呢啲問題, 一路食住綠豆粥等轉更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞