【紳士遊戲 Begins! 】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第五季:紳士篇

651 回覆
58 Like 8 Dislike
懷疑哈爾仔老母買起曬其他紳士禮參加者
哈爾仔可能係玫瑰既人。
「唉,所以我咪話應酬囉,因為全部都係我老媽子嘅意思。」哈爾仔歎了口氣,再坐直起來靠近一點 Siri,道:「如果我唔係要結緍,我一定會追你!」

Siri「格格」連笑了幾聲,道:「你生得咁靚仔,有錢有家底,把口又咁甜,真係樣樣嘢都好過呢位黃先生多多聲呀!」

聽著哈爾仔和 Siri 打情罵俏般的交談,我實在滿不是味兒,按捺不住便插嘴道:「喂喂喂!我哋而家唔係要趕去『星宿館』架咩?查錫夫架機都飛走咗啦,我哋仲唔行?你唔驚畀人炒魷呀?」

「得啦得啦,以我嘅技術,兩嘢就追得返啦。」Siri 沒好氣地應道,然後以熟練的手法撥著儀器上的開關掣,再將操縱杆向後拉並叫了一句:「我哋起飛啦!」,直升機便徐徐上升起來。

真想不到原來年紀輕輕的 Siri 竟然連直升機也懂駕駛,雖然我對她的口不擇言有所不滿,但這刻看到她威風凜凜的模樣卻不得不萌生佩服。
乘搭直升機果然令航程大大縮短,我們幾人七嘴八舌,說說笑笑又互相挖苦了一會,直升機就開始下降,直至在「星宿館」旁邊的一處停機坪上著陸。

哈爾仔離開機艙後,我便對 Siri 道:「Siri,Isabel 就拜託你帶返出去先啦。」

Isabella 聽罷,雙手即時摟緊我多一點,嚷道:「姐夫,我要跟住你!」

我搖一搖頭,皺著眉道:「『星宿館』裡面龍蛇混雜,我又要喺個台上面未必睇得住你,萬一你跟埋入嚟畀人夾走咗嘅話,我都唔知點同伯母同你家姐交代呀?既然你仲叫得我做姐夫,你就要聽話!」
仲姐夫姐夫咁叫,感覺好變態…
有無發覺,姊妹或閨蜜之間就算感情點好,彼此有時都難掩想比對方優越同幸福嗰種好勝,Isabel 喺呢個時候仲姐夫姐夫咁叫,明顯係出於一種挑戰佢家姐權威嘅心理
姐夫
有種婦前犯目既感覺
可唔可以記住數3p先?
邊三個先?
查錫夫, 哈爾仔,卡西
我落單要個4p 卡西 Isabella 修羅 Kim
坐在前面駕駛艙的 Siri 也回頭幫口道:「係啦,裡面班人話就話係『君子』,其實仲禽獸過禽獸,你唔會係破咗處之後咁快就想試下其他男人吓嘛?」

雖然 Siri 的說話很難聽卻非常有效,只見 Isabella 猶豫了半晌,才慢慢鬆開我的手臂,然後依依不捨的道:「咁好啦,我唯有跟 Siri 姐姐走先啦....」

Siri 長歎一口氣,又望著我道:「一陣間裡面宣布個結果無論係點,你已經係我心目中嘅 Number One,記緊萬事你都要小心呀。」

我不太習慣 Siri 對我如此認真,但仍感到內心瞬間泛起一絲暖意,便回敬她一個由衷的微笑,道:「有你呢一句我當我自己贏咗架啦,同埋你唔駛咁擔心喎,『紳士禮』中『酒、色、財、氣』四大考核我通通都過晒關,仲會有啲咩啦?我入一入去搞掂埋啲手尾佢就會即刻出嚟同你哋會合,總之你哋就喺外面等我嘅好消息啦!」
說罷,我打開機艙門便頭也不回的跳了出去,接著就朝往「星宿館」的方向跑,當我打開門想步進會場之際,在我身後的直升機已經再次升空,並在我頭頂掠過。

由後台的工作人員帶領下,我又重新一步一步踏上那發光的圓形舞台之上,雖然只是短短的隔了一晚,但感覺已經恍如隔世,主持人一見我上到來,便急急拿起「米高峰」,高聲嚷道:「各位各位,連最後一位考生黃先生都出現,我知道大家等得快要發瘋,現在終於可以馬上進入『紳士禮』的最後階段,就是公布結果了!」
Siri今次好warm
一直都好想為本土原創出分力,無奈人脈欠奉只得熱誠同紙筆,唯有抱住寸土必爭、寸草必生嘅心態,參與網劇嘅演員同製作團隊可能面對嘅處境同我差唔多,所以當時大家都算係一拍即合,如果問我網劇拍出嚟嘅效果,我當然覺得仲有好大嘅進步空間啦,不過正正係咁,代表我哋需要嘅其實係機會,同埋你哋嘅意見,正如卡西呢個故事,都係從批評中連載同成長,至有今時今日呢個第五季架咋

所以千祈唔好睇少你哋嘅留言,支持本土原創嘅話,係彈係讚,都要出多啲聲呀
主持人此言一出,席間洶湧的群情立即升溫至沸點,要知道他們剛才一直透過大螢幕觀賞「色」之考核的比賽,一邊狂歡作樂,喝到玩到這個時候所有賓客都已變得非常浪蕩,有些甚至放肆的抱起身邊女伴便在梳化上就地正法,可見我拜託 Siri 將 Isabella 帶走是有先見之明,這個被「君子黨」稱之為「位於人間的天國」,此刻我卻認為說成「以天堂作布置的妖域」比較貼設。

這時,積分榜上已顯示出昨晚我和哈爾仔完成「財」之考核後 - 「哈 1,120 - 1,200 黃」的比數,接著,主持人望著手中的平板電腦,道:「在投注截止之前,亦即是『色』之考核開始前的一刻之賠率,黃先生因奇蹟般上演一次絕地反勝連追九百分,所以買哈爾克維斯先生勝出之賠率升至 1 賠 2.45,買黃先生勝出則跌到 1 賠 1.62,投注黃先生能夠成為『紳士』佔大多數,總投注額超過二萬 XCF。」

二萬 XCF!?

以現時匯率 1 XCF 可換到 19,065.71 元的美金來算,如果本次「紳士禮」的總投注額超過二萬 XCF 的話,那不就是已達到差不多四百億港元?
咁即係 isabella 身上拎左幾多分
仲有冇
係喎,眼花花計少咗個零

總投注額應該係二十萬XCF至啱,謝謝指正
出未啊!!!
好緊張
風靡全球舉辦十數天的世界盃總投注額大約是三百多億,為期只有兩晚合共四個考核的「紳士禮」竟高達四百億?一早知道「君子黨」是環球經濟體的主宰,想不到這一小撮人賭錢時亦兇得那麼恐怖!

最令我意想不到的是,這個我做一萬年也賺不到的數字,當中竟有大部分是投在我身上的注碼。
lm
「黃先生是大熱門,但他在積分榜上只稍稍領先哈爾克維斯先生八十分之微,所以壓軸的『色』之考核就成為能否勝出『紳士禮』的關鍵。」主持人吸了一口氣,再提高嗓子,道:「好,我要交代的已經交代完畢,現在我們立刻有請『色慾之神』 - 霍奧斯大人,去為我們說出最後的結果吧!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞