【紳士遊戲 Begins! 】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第五季:紳士篇

651 回覆
58 Like 8 Dislike
個標題改好啲應該多好多人睇
有啲係喺AI畫同構圖嘅:

之不過咁做實在太花時間,我會諗如果我有時間都應該放喺寫文方面,所以實際上有大部分嘅插圖,我都係以photomontage嘅方式做咗個構圖托底,再用wacom畫板喺top layer手繪加filter同effect咁做出嚟

起初整插圖係為咗提升小說嘅觀賞性,整整下自己又幾enjoy喎,漸漸就變成咗寫文以外可以畀我左腦放空一下嘅餘興節目啦
小弟寂寂無名,諗住點改個標題都無人會識,咪學下日本啲輕小說咁囉

咁畀你你會改咩title?請賜教
加<重甜> 落去tittle 度
同查錫夫要講your spring pocket will be barbecued
文呀~ 我要知 結果…
可能出完要抖抖,今天無文
文呀,你喺邊
第二百二十八話 一個紳士的誕生

查錫夫攤一攤起手,示意我跟他走。

此時,Isabella 已穿回自己的衣服,並匆匆撲過來摟著我手臂,嚷道:「姐夫,你要帶埋我走呀,我唔要再留喺呢度!」

我望一望查錫夫看他的意思,他則聳一聳肩,道:「一向『伊甸堡』內的所有女性都是為服務眾『君子』而設,你想帶誰在身邊這兒是沒有人會阻止你的。」

之後,我和 Isabella 便跟著查錫夫走,踏出「月亮宮」後,那本應陰森幽暗的走廊這時已變得燈光通明,還見門口旁邊有一部電梯打開門正等待著我們,相信剛才從「牢房」中解放出來的「罪孽」,就是從這些隱藏電梯離開神殿迷宮的。
查錫夫識聽廣東話咩
當對白以書面語顯示,其實就意味唔係講緊廣東話,所以你會發現卡西平時講嘢係用口語,喺考核中作答或同考官對話時,會改用書面語
但係Isabelle 係講緊廣東話
因為 Isabel 同緊卡西講嘢,卡西同哈爾仔講嘢都係講廣東話

師兄果然睇得好細心,勁呀
考官應該係聽到Isabelle 講嘢先話可以帶走 所以先話點解考官識聽廣東話
經由電梯,我們回到「知善惡島」的地面,兩部一白一紫的直升機已在守候著,查錫夫登上白色的,我和 Isabella 則被指派上了紫色的,打開機艙門,就看見哈爾仔半倚半躺的坐在裡面,一見我來便笑淫淫地道:「唔怪之得咁耐啦,原來係玩到唔捨得走,『堂食』不特只仲要『外賣』添,黃仔,你因住沉船呀,哈哈哈。」

「條友咁有經驗,又點可能會沉船呀?你又話同佢好 Friend?你咁講未免太睇小佢啦喎!」坐在駕駛艙的女機師笑道,這把聲線聽起來十分熟悉,一聽便可以認得出肯定是一個認識的人。

「咩係沉船呀?」Isabella 不解的問。

「沉....沉咩船啦,我哋明明係喺架直升機度嘛,咪鬼聽佢哋亂講呀!」我尷尬地笑了一笑,再連忙看看這個可惡的「搭嗲」之機師是誰,果然就是 Siri!
我寫嗰時諗,查錫夫就算聽唔明 Isabel 同卡西嘅對話,但當佢見到 Isabel 依依不捨咁翹住卡西,都估到卡西望住自己嘅眼神係問緊:「我可唔可以帶條女出街?」
今日收工?
我「哼」了一聲,指著 Siri 道:「你點會喺度架?」

Siri 撅起嘴兒道:「你就嚟玩啫,我嚟係要做架嘛!」

「黃仔,原來你仲有個咁好玩嘅 Friend 喺度,你應該一早就介紹我識嘛!」哈爾仔笑道,聽他的語氣,似乎在等候我的期間已經和 Siri 也成為了好朋友。

「啱啱識時係幾好玩嘅,識落咗你唔好嫌煩至好啦。」我語帶譏諷地道。

Siri 跺足一下,嗔怒地道:「你個死人頭唔駛咁踩我法呀?」
哈爾仔忍俊不禁,笑道:「哈哈,我真係好羡慕你哋成日都可以咁熱鬧呀!」

Siri 故意側著臉不理睬我,然後向著哈爾仔笑道:「如果你得閒嘅,咪多啲搵我哋出嚟玩囉!」

哈爾仔興高采烈地拍了手兩下,再雀躍地道:「好喎,等我結埋婚、應酬完我老媽子之後,我應該就會得閒啲架啦,到時我一定會搵你哋呀!」

「吓?你好後生咋喎,乜咁快就結婚呀!?」Siri 愕然地道。
點解我硬係覺得呢個哈爾仔有古怪
點古怪法呢?
男男
會唔會就係。。。。Mike Yip?
應該唔會掛,
哈爾仔應該係鬼仔黎
哈爾仔唔會又係男男扮掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞