【紳士遊戲 Begins! 】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第五季:紳士篇

651 回覆
58 Like 8 Dislike
弊在卡西係借人a/c嚟玩呢
廢極都叫中環人呀
三萬八點都輕鬆出到啦
點都要同大家講句,各位冬至快樂
冬至快樂!
卡西不如再問下佢有咩道具啱用啦 btw冬至快樂
當桂荻看到 EPS 機的顯示屏上登出了一句「Transaction Accepted」的字樣,才回復歡顏,再殷勤地道:「多謝惠顧,駛唔駛同你包起佢?」

「仲包乜 Q 嘢喎,我即卡要攞嚟用架啦。」我匆匆吐了一句,便拿著那把鎖匙,跑到古物店正下方的門前就想打開門離開,以繼續我前往「太陽宮」的旅程,可是鎖匙插在鎖匙洞中後,無論向左或向右都扭不動,我不禁著急起來,立刻回頭問桂荻:「喂,你條鎖匙都開唔到道門嘅?」
係我估中定衰多口
咁最鍾意邊個角色先?
「咁梗係啦,呢條鎖匙係用嚟開我同我男朋友屋企道大門架嘛。」桂荻不慌不忙地道,臉上則換上一個怪異的笑容,手中更忽然多了好幾把類似的鎖匙,舉起來給我逐一介紹著:「你想買其他鎖匙我呢度仲有喎,呢條開厠所門嘅六萬四,呢條開書房門就七萬七,呢條開主人房門嘅就貴啲要八萬五,不過如果你一次過買幾條嘅話,我可以破例計你平啲啲啦....真係見大家係中國人架咋....」

我想,我已經被騙了。

原來桂荻散發出來的「仙氣」中的「仙」,是指「天仙局」的意思!

如果我沒有猜錯,這間「牢房」困著的「罪孽」,就是「七宗罪」中的「貪婪」!

(待續)
第二百二十一話 出售回憶的古物店

我將鎖匙拔回,再氣沖沖地走到桂荻的面前,憤怒地問:「呢條根本唔係啲咩『救贖之匙』,你做乜要呃我?」

桂荻收起笑容,再擺出一副滿不在乎的嘴臉,道:「嗱嗱嗱,黃先生,說話就唔可以咁講喎,我好似由頭到尾都無講過『救贖之匙』呢四個字,更加無話過呢條鎖匙可以開到呢度啲門,係你自己一廂情願咁諗咋喎。」

「唔好講咁多,總之而家我還返條鎖匙畀你,你退返三萬八畀我啦!」我加重語氣道。
又追到live
傻仔卡西,邊有得退錢嫁,肉償啦
姦咗佢啦
明知無都要9叫下,就好似差佬追賊點都要嗌下「咪走」咁
桂荻搖一搖頭,道:「咁就梗係唔得啦,我咪同你講過,呢度所有嘢都係我嘅心肝命椗嚟,我係遇到有緣嘅買家至會肯忍痛割愛,如果我容許你退貨,咁咪即係等於承認自己啲貨有問題?」

我聽罷當堂怒火中燒,忍不住以粗言穢語,反問:「你都多鳩餘嘅,如果件件都係你嘅心肝命椗,咁你又賣?呢個分明係你昆水嘅借口嚟啦!」我越說越激動,雙手更握緊著桂荻的雙肩,一邊前後晃動著,一邊喝道:「你條八婆好快啲退返啲錢畀我!快啲呀!!」
開始癲撚左
唔明點解”色”呢關 冇屌閪既?
樓豬今個聖誕靠你啲文過
你條八婆好快啲出文畀我!快啲呀!!
卡西唔屌姐
本應我絕少對女士動粗,但面對著貪婪無恥又滿口歪理的騙徒,實在是人人得宜誅之,我沒法按捺得住。

被我捉實的桂荻沒有半點還擊之力,唯有緊閉起雙眼任我魚肉,嘴卻仍口硬地道:「我唔還,我唔還,你殺咗我都唔會還架喇!」
隨著我的繼續搖動,忽然,一堆白紙從桂荻的衣衫中掉了出來,見狀我便立刻停手,再蹲低身拾起來看,原來全部都是發票來的,每一張都寫有買家的姓名、所購買的貨品和涉及的交易金額,種種跡象都說明桂荻根本就是一個慣犯,以同樣的手法在「伊甸堡」裡都不知騙倒過幾多人罷了。
「畀返我,畀返我呀!」桂荻伸手想搶回我手中的發票,我當然不會讓她得呈,更舉高朗讀出上面的內容:「史密夫先生用三百五十英磅買得拖鞋一對,山姆先生用一千九百歐元買得球拍一塊,約翰遜先生用六千八百美元買得咖啡杯一隻,費捷波夫先生用七萬四千盧布買得外套一件....」讀了一會,我就忍不住淒厲地冷笑了幾聲,再提高嗓子,道:「唔駛問,你梗係因為喺『伊甸堡』入面不斷咁呃人,至畀人鎖住咗喺度啦!見你生得好眉好貌,點解個人會貪錢成咁?」
唔使講咁多啦 攞小卡西出嚟教訓佢
「你講得無錯,我係因為拎咗好多嘢嚟呢度賣畀啲賓客,至搞到畀人捉咗入嚟。」桂荻的動作靜止下來,沉著聲線道:「之但係我咁做,並唔係為咗錢。」

「哼,唔係為錢就一定係為興趣啦,係人都知你哋啲人就最撚鍾意呃人架啦!」我冷冷地道。

桂荻淡然一笑,然後從褲袋把一部對摺式手提電話拿出來,打開機按了幾下,再遞給我道:「你聽下先啦。」

我心想:「又即管睇下你玩啲咩花臣!」便接過手機,並放在耳邊聆聽著。
聽都要俾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞