【紳士遊戲 Begins! 】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第五季:紳士篇

651 回覆
58 Like 8 Dislike
還以為會聽到甚麼石破天驚的事情,誰料聽筒傳來是留言信箱播出一段段的電話錄音,都是同一把男聲跟女朋友說著一些芝麻綠豆的生活小事,一時說著「豬豬,一向用開嘅洗頭水咁啱賣晒,用住另一款先好不好呀?」,一時又說「豬豬,A 餐係麻婆豆腐跟奶油津白,B 餐係鎮江骨跟清炒萵筍絲,你今晚想食邊款呀?」等等。

連續聽了好一會,發覺這些錄音的內容全部都是千篇一律,我實在是受不了,便將手機放下來遞給桂荻,語帶不屑地道:「喺『遺言信箱』講嘢嗰個就係你條仔嚟呀?不過聽咗咁耐,我都唔知同你呃我錢呢單嘢有乜 Q 嘢關係喎!」
桂荻的臉上仍保持著那個淡然的笑容,卻將我手中的電話推回給我,再道:「你聽埋最後一個先啦....」

我無奈地歎了一口氣,只好再把聽筒貼著耳朵,便又聽到那把男聲,可是這次他的聲線聽起來好像有點疲累、甚至是虛弱。

以下是最後一段錄音的內容:

豬豬,我以為我可以係一個例外,正如醫生都曾經同我講過,話我好可能會成為一個例外,但係隨住呢個禮拜我身體狀況嘅轉變,我知道,我無辦法唔再去面對事實,因為事實上,我已經無太多時間。

我唔係唔想對你坦白,我只係想一直盡我嘅一切能力去保護你、照顧你,可以令你無憂無慮幸幸福福咁過每一日,但係嚟到呢一刻,我已經見到我嘅盡頭,代表我再無呢個能力,去為你好似以前咁幫你打點生活上嘅所有所有。

容許我到咗呢個時候都唔同你親口講出真相,我知道咁係好難為你,但係既然你將要學識一個人去面對,至少有一段時間,所以我咁做都只係作為喺我臨離開之前,為你做到嘅最後一次訓練嚟啫。

我將要去嘅地方係一個未知嘅世界,好多人都形容到好恐怖咁,但係估唔到當我越嚟越接近,我個心反而就變得越嚟越平靜,因為我帶住你畀我嘅思念,令我就算要粉身碎骨都唔怕,所以我好希望你都唔好因為我嘅離開而太過傷心,喺往後嘅日子裡面,如果你真係好想見我想到一個無法子去呼吸嘅地步,你就將一件你身邊最珍重、最寶貴嘅物品好捨得咁賣出去,當所有嘢都賣晒之後,我哋就可以喺返埋一齊,你亦都可以得到永遠嘅幸福,我會喺天空之上,期待呢一日嘅來臨。

貪心到傻 樣樣野都係珍重嘅野
分分鐘錄音都係假嘅
聽完這段電話錄音後,我感覺像被一輛貨車迎面撞過來一樣。

原來桂荻經營這家古物店,背後竟有著一段含有「洋蔥」的往事,尤其從這部早已絕跡市面的手機款式來看,相信她背負著這掏心挖肺的傷痛已經超過十年!

但我剛才不只對桂荻冷言冷語和動手動腳,更半開玩笑地把「留言信箱」說成「遺言信箱」來刺她的痛處....

我....我簡直未曾試過如這刻般無地自容過!
肯定係假錄音
我垂低頭逃避桂荻的眼神,卻又聽見她道:「喺我男朋友走咗嘅其間,我無一刻係唔想見到佢,每次我掛佢掛到就嚟要窒息嘅時候,我就好似佢咁講囉,將我同佢有關嘅所有嘢,每一件注滿咗我哋嘅回憶而我亦都視為珍寶嘅物品,忍痛咁賣出去,一件又一件咁賣,努力咁賣不斷咁賣,但係我仍然都見佢唔到,我就喺度諗,係咪因為佢知道我賣得唔夠捨得呢?於是,我就將每件貨嘅價格有咁貴定得咁貴,幾千蚊一隻杯、幾萬蚊一件衫咁賣,我以為咁我就會捨得,點知原來都係唔捨得,一定係我畀佢睇穿咗我其實係唔捨得,所以佢至唔肯嚟見我呀!」

我深深吸一口氣,勉強地堅守著眼眶那頂住淚水的堤壩。

桂荻的臉龐卻已淚流成河。
yeah用咗兩日多啲時間由第一話到依家live jor
見證住卡西從辦公室入面嘅二打六,變成而家喺大舞台上面「戰鬥」嘅性鬥士
呢個故仔都見證住香港兩年嚟嘅變化 呢個時勢底下仍然堅持確實係唔容易
所以除咗卡西要撐住闖過每一關之外
樓主都要堅持呀!!
相信呢個post會取替成人台嘅C眼巴
成為我每個星期嘅精神食糧

題外話,我最深刻嘅一幕應該同其他人唔同
卡西第一次見到高跟黨嘅權力核心夫人
佢着嗰套costume好有畫面
尤其是心口上面嗰粒黑珍珠 估唔到之後嘅劇情都有用
Jjjjjjjj爆
離世的男朋友,因有著桂荻的思念,面對死亡亦變得無畏無懼,桂荻卻被思念足足折磨了十年。

我走到木櫃,隨手拿起一條領帶,再返回桂荻的跟前,用領帶蒙著她一雙眼。

在桂荻不明所以之際,我手中的手機竟然響起來。
好多謝你嘅支持同留言,我真係好想知道兩日多就追晒兩年多嘅文嘅感覺係點

創作係小弟最熱愛嘅事情,無論文字同插畫創作,單單喺由無到有嘅過程裡面我已經覺得好滿足,而得到大家嘅迴響,話畀我聽你有幾鍾意呢個作品,或者特別鍾意邊個角色同場景段落,對我嚟講係最大嘅 bonus,因為每個人物同劇情嘅 setting,我真係放咗好多心機落去架

咁 so far 你又鍾意邊個角色呢?

其實目前我最大嘅挑戰係太少時間但係有太多嘢要做,總之我一有時間就會寫文同出文,大家一定要撐住卡西呀!
用咗一個禮拜終於追到
桂荻驚奇的「呀」了一聲,就想伸手除去縛在雙眼的領呔,我連忙阻止,再說出京劇少女曾經跟我說過的一番話:「純憑感覺去感受,比起用雙眼去觀看,會領略得更深更多。」

桂荻聽罷,呆了半晌再緩緩地點了頭一下,我便替她接通來電,再將手機放進她手中,她隨即把聽筒貼在耳邊,抖震的嘴唇向著「米高峰」吐了一聲:「喂?」

男聲道:「豬豬,係我呀。」

「係你....真係你呀....」桂荻哭得更厲害,問:「你....你知唔知我好掛住你呀....你點解唔嚟見我喎....」

男聲道:「我咪同你講好咗囉,你一日仲未學識捨得,我一日都唔會返嚟架。」

桂荻追問:「要我捨得嘅話咪即係要我忘記你?我....我做唔到呀....」

男聲道:「唉,捨得還捨得,忘記還忘記,要捨得唔一定要忘記,我真係估唔到用十年時間你都仲未明白,我同你嘅開始係事實,相處係事實,直到分開亦都係事實,凡事有始必有終,無人可以否定,無人可以改變,所以喺我最後留言入面講嘅嘢,並唔係真係叫你賣晒我哋啲嘢,而係要你學識同成為咗過去嘅我共存,當你做到之後,我哋就可以喺返埋一齊,係因為我已經活喺你嘅心內,往後就算已經無咗我繼續喺你身邊,你仍然都會得到幸福,呢嗰至係我嘅真正意思呀!」
Thx 豬豬
呢兩日係返工又想睇、食飯又想睇、沖涼前又想睇、臨瞓前都想睇
好耐都冇瘋狂追一套小說/劇嘅感覺
男聲說的這番話,好像剎那間打進桂荻的心坎裡去,只見她慢慢停止哽咽,過了一陣沉寂,待情緒回復平靜後,才道:「我明白,我終於都明白,這分鐘我會更加掛念你,但係我已經學識捨得放開你,永別喇!」說罷,更主動地蓋起手機掛了線。

其實在桂荻掛線之前,我早就知道,她必定可以釋懷。

不錯,那把男聲是我扮的,所以我要蒙著桂荻的雙眼,在我去木櫃拿領呔時,我已順道將我剛來到時看到的另一部手機偷偷收在褲袋中備用,直到縛好領呔後,就以最快速度查看她的手機號碼,再用褲袋中的手機向她發出來電。
咁好彩部電話有電話咭又有上台,
又咁好彩部電話無鎖
冇上台應該用唔到遺言信箱
我指呢一部 「我已順道將我剛來到時看到的另一部手機偷偷收在褲袋中備用」
如果係商品應該會無咭,
如果係桂荻自己嘅電話, 正常應該會上鎖
唔通桂荻交哂咁多部電話嘅電話費
唔上台,就聽唔到留言信箱,而喺古物店出售嘅,都係桂荻同男友珍而重之嘅回憶
多謝你嘅追看呀,咁有邊段你比較深刻?
聖誕快樂阿各位
聖誕快樂啊
之後,最重要的,就是用京劇少女教曉我的「絕情絕學」,去讓桂荻明白,去讓她放手。

這時,桂荻已經將頭上的領呔鬆下,然後伸手把藏在衣服內一條掛在脖子的頸鏈拿出來,就看到垂在胸前的吊墜,竟是一把黃銅製造的鑰匙,正發出柔和的光芒。

「其實當捉我入嚟嘅人知道咗我嘅故事之後,佢哋好快就拎咗條『救贖之匙』畀我,雖然佢哋肯放過我,但係我就唔肯放過我自己,所以明明我可以離開呢度,我仍然都選擇將自己困住,諗返起我真係好傻。」桂荻將一把古舊的鑰匙從頸鏈解出來,交到我手,再笑道:「我諗,我都係時候要返出去,繼續走我要走嘅路啦!」
我手上的鑰匙跟之前在「暴食」的「牢房」中拿到的「救贖之匙」十分相似,鑰匙頭也是圓形的銅圈,但裡面的通花圖案卻換成一個大圈上鑲了三個距離對等的小圈,想必就是象徵著「貪婪」的符號,而由桂荻把這條「救贖之匙」交出來的一刻,她已經得到救贖,亦代表我終於都將這間「牢房」的「罪孽」解決。

但花了的時間,遠遠比我計劃中的多,這一刻,「太陽宮」還存在嗎?

(待續)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞