【紳士遊戲 Begins! 】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第五季:紳士篇

651 回覆
58 Like 8 Dislike
用左3日就live左
大拿拿成二百幾話,點解可以會咁快?
我是否走運了?竟然連這「牢房」的「罪孽」都未知道是甚麼,便找到可以離開這裡的「救贖之匙」?

在我想得入神之際,不知從哪裡跳了一個少女出來,以帶有口音的國語,禮貌地問道:「客人您好,見您看來好像是中國人,您是哪裡人呢?您講的是國語、或者是廣東話?」

我脫口應道:「我香港嚟架,梗係講廣東話啦!」

「咁實在太好啦!」少女興奮地拍著手一下,又笑道:「我喺廣州過嚟架,廣州同香港咁近,今次同你真係『他鄉遇故知』啦!」
Merry merry Christmas lonely lonely Christmas
咁快就出嚟道歉,仲諗住繼續有花生食
我竟然在「安娜神殿」中遇上一個來自廣州而又懂得說廣東話的中國少女,帶來這一點點的親切感,舒緩了不少我在這個比賽關頭裡的緊張情緒。

少女又道:「我姓桂,名單字一個荻,你呢?」

「你....你叫我黃先生啦。」我隨便地答了一句,再細心打量著這個熱情的桂荻,只見她沉實的打扮應該不會太年輕,但見皮膚白滑細嫩,臉蛋上沒有太多的脂粉裝飾,五官清純可人,一頭烏黑的秀髮及肩,一雙明眸目不轉睛的望著我,眼神中完全沒有半點雜質,卻閃著一絲憂愁,處處散發著鄰家女孩的仙氣,確是惹人憐愛。
我估今次係色欲!!!
仲有無人估呀?就開估啦喎
廣東人做雞。。。。
「伊甸堡」中出現的女生大多數都是超級模特兒之列,賣的都是濃妝豔抹和丰姿冶麗,忽然之間走了一個純樸靈動的少女出來,加上又說出一口廣東話,實在令我產生無比的好感。

桂荻指一指我手中的鎖匙,問:「咦,黃先生,你似乎睇中咗呢條鎖匙喎?」

「呢條究竟係咪『救贖之匙』嚟?」我反問。

「呢度啲人好似都有咁叫過。」桂荻眼珠轉了一個圈,又問:「如果你想要,我計平啲畀你啦?」
貪……某国人
肯定係貪😂
偷呃拐騙
貪婪
太睇小追post嘅決心
「吓!你真係就咁就賣條『救贖之匙』畀我?」我奇道。

「點解唔賣呀?你見到呢個鋪頭擺出嚟嘅所有嘢,全部都係我精選出嚟嘅貨品,每一件我都等緊有緣嘅買家,難得你咁鍾意呢條鎖匙,我又同你同聲同氣,我梗係會割愛出售啦!」桂荻誠懇地笑道。

「之但係....既然你已經攞到呢條鎖匙,咁點解你仲唔走仲要困住喺度呀?」我不解的追問。

「邊個話我困喺度架?呢度地方又大又唔駛交租,我都不知幾鍾意,係我自願留喺度架!」桂荻頓了一頓,再問:「咁你係咪想買條鎖匙架?」
卡西之前輸晒d 錢
「係呀,我買架,我買架!」我急急連續點幾下頭嚷著,隨即又想到我「君子博」中的 XCF 早在「氣」之考核時已經輸得一乾二淨,便語帶尷尬地道:「不過....家陣我無 XCF 喺身喎....」

「哈哈,你咪見我呢度賣古物就覺得我哋好老套至得架,除咗 XCF 之外,你噏得出嘅付款方式我都會收,你香港嚟照計都有『獅子銀行』嘅戶口架,你咪直接用港幣找數畀我囉,夠晒方便喇啩?」桂荻爽快地道。
「咁又唔同,咁就嗱嗱臨埋單啦,我堅趕時間呀!」我催促著桂荻,她亦很快就從櫃台中拿一部類似 EPS 機的裝置出來,在上面按了幾下就遞給我,道:「折實三萬八啦。」

「咩話?三....三萬八!?」我簡直不能相信自己耳朵所聽到的價錢,瞪大雙眼顫聲反問:「你....你講緊港幣定 Yen 呀?」

桂荻勉強地笑了一笑,再道:「黃先生,唔好講笑啦,三萬八就梗係講緊港幣啦。」
「一條又殘又舊嘅鎖匙點會值三萬八蚊咁叉貴呀!?」我失聲嚷道。

「嗱,首先係你自己話買嘅我又無逼過你,同埋呢度所有嘢都係我嘅寶貝嚟,無論點我都唔會賤賣,所以請你唔好再話呢度任何一件貨品嘅壞話,包括呢一條小小嘅鎖匙!」桂荻板著臉蛋道。

桂荻說得沒錯,交易這回事從來都是你情我願,嫌貴的話我確實是可以不買的。
開唔開到門先係重點
喺呢個試場入面,38000港幣應該濕濕碎喎
但我有選擇嗎?我一定要將「救贖之匙」得到手才可以繼續前進,所以在這個騎虎難下的情況,別說是三萬八,就算是三十八萬我也要付。

「好!三萬八就三萬八!」我忍痛地說著,然後便將我的戶口號碼和密碼都打進那部 EPS 機中,再按下那綠色的「輸入」按鈕,我就跟我帳戶中三萬八千大元永別了。

為何我會參加這個「紳士禮」,其中一個目的是為了幫我老闆阿 Kim 調查 KS 的死亡真相,我在想,我應否跟桂荻拿張發票,好讓我回到公司時把這筆花費當作公數 claim reimbursement 呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞