[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
如果真係太粗硬咁只可以剷青,不過剷太青又會唔夾呢隻頭,唔夠青又會好快炸起,所以覺得都係試吓down perm先
可以
岩呀 試左先無壞

我補充啫

想電依個頭要留到幾長 點同個髮型師講?唔該巴打
直接相 同佢差唔多長再長dd

要留意其實佢唔算話好鬈

呢d 要styling
ching 想問下其實電完髮仲有冇需要用鹽水
嗰陣髮型師就同我講話gel頭上打底/鹽水先
但我用咗一排其實覺得上咗同冇上分別唔算大
同埋電完髮啲頭髮好kick,每次執個頭都會甩返十幾條頭髮,其實正唔正常
同埋想請問下之前電嗰陣髮型師都有同我講佢唔想幫我搞到成個師奶頭咁所以電大卷,但係而家電完之後一個半月左右個頭睇落已經由直由塌(但係睇啲陰同埋甩落黎嘅頭髮係攣的),到底係佢電得太輕手定係吹頭問題?
而家都係用緊babyliss原裝嘴去吹,買個風罩用係咪會好啲
電完唔會用鹽水

wax 泡泡 mossuse 果d

如果之前完全無用開護髮素
又非常幼 有可能會好kick

不過就好少會咁

如果呢種情形 用左鹽水 再kick d

甩果度就還好 因為代謝每日都會有

但有時電鬈左,佢會藏左係入面 平時直既時侯,sir走左都唔知

何況你而家咁kick 既話 更加

咁就咁吹乾或由佢乾,kick 唔kick
本身從來都唔用護髮素,因為有一次電頭個髮型師話電完髮唔駛用本身頭髮的確都好幼

電髮唔用鹽水原因係咩,因為其實我頭髮薄同宜塌,即使電咗頭都唔夠鬆,所以我有用鹽水令個頭鬆啲,我之前有諗過買mossuse打底,但髮品店話我髮量多所以就算薄用鹽水會好啲,想問下電髮唔用鹽水原因係咩
都kick kick 地,每次吹完頭執一執都會kick幾野,其實唔知關唔關之前電髮又亂用野事,之前好長時間用eco隻泥+bedhead每次洗都kick到發癲,呢排轉用mm+日本hair spray叫好咗好多,洗頭順咗好多,不過洗完頭用鹽水摷頭嗰陣會見到洗手盆都見唔少頭髮
想問下男仔頭髮軟身+天生曲曲地應該點處理啲陰。

無論剪齊陰定斜陰,剪完一朝早起身洗頭都吹唔番有條理咁蓬鬆。永遠都係一出少少汗/撥一撥啲陰就會痴埋一住又或者好樣衰咁裂開兩撻
定係其實係我吹既方法吹得唔好

想吹咁樣最尾都會變一住住
有冇理髮器推介 平貴有冇分別?想幫男友剪髮
風罩係會好d 個半月 有無再剪剪先
任何情況底下都要護髮素

護髮素既功用 係收服頭髮表面既毛麟片

而之所以打kick,本身麟狀表層係呈三角狀
當接觸到鹼 或超市標榜無矽或深清
洗上去既質感就明顯更鞋

而唔用護髮素 佢無刪返埋 頭髮從而流失入面既野
變得更乾旱 唔chemical 果時唔覺 一要用起上黎 就覺架啦

情況就好比於
用完洗面,但唔搽保濕 毛孔變得粗大同差
當你要用 化妝或影相 或手觸摸時
就會發現有問題

細幼軟既髮質,係用鹽水去處理
係吹造型上 同效果持續性 係香港既天氣黎講
真係好好

但電過 真係完全唔需要

而且鹽水酒精 成份比較重 對頭髮同頭皮都會做成負擔

一般人用 係就咁噴

其實佢主要用係 近髮根既位置 如果就咁噴 一係係曬個面 同尾 其實髮質更差之餘都唔係太好

我會輕噴上水 揭開少少搽 近髮根既位置

有電過黎講 大把選擇比佢好而且做到近似既效果

髮量多係絕對唔會係用黎做使用鹽水既理由

唔會係
唔會係
唔會係 為左造型既效果之下 係洗護既過程減省d 必要性既野

你用bed head 既泡泡都有鹽水 feel,,如果鬈髮黎講 100%比鹽水更好
又有電
又用泥
又上spray

如果以上方法你都搞唔掂果頭
一定得三個問題

1. 電 剪 髮型上既問題
2. 你吹頭有問題
3. styling product 用法有問題或產品唔岩

其實本來用既產品同方法都唔岩
你意思係

洗完吹唔返

即係係salon 剪完 成個形好好多

你返屋企整唔返

風筒 同styling,100%

出汗同如果好油 解決唔到
如果包括埋油呢個問題 要從洗護解決
影埋你吹果個頭既效果
有 但如果女性要用
用Panasonic 有隻都有專業用 可以教mm,數
聽日比較型號你

勝在夠輕 當年岩岩出既時侯幾好
當然而家 就 過曬時 我自己都無咩點用

但打算第時個女助手 留返比佢用 因為夠輕身 女仔用一流
爸打,我好易生頭瘡,係咪洗頭水問題?定gel 太多?
平時返工都會用少少髮蠟,但茶係髮尾,應該掂唔到頭皮既
本身染過啡色同好多白頭髮 可唔可以漂金

呢個樣 輕巧好用
lazulite 綠色 幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞