[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
salon,會好d

如果自己染就一定唔好用泡泡
唔該ching
想問埋點睇milbon 隻護色洗頭水同護髮素
自己衰on9 漂到好淺之後用咗泡泡染
而家剪咗兩吋爛髮尾同埋用緊olaplex吊命
但每次洗頭都甩好多頭髮
開頭果時甩到塞住去唔到水 而家冇咁嚴重 但保守估計每次都甩1xx-2xx條(髮根開始甩,持續一個月有多了)
想問吓巴打仲有冇咩方法救
我知道一定唔可以泡泡,咁有冇話推薦邊種染髮劑
牌子ok

但我無用過
泡泡既過程有無話好 那 果d

因為你講緊由根開始甩

咁可能就唔係打kick,咁簡單既問題

我會建議剪短曬佢 會好d

泡過 其實用咩都會有d 漲 只係用靚洗護比較好dd 咁解。。。
milbon,shiseido

我覺得日系野自染會易d
果時有啲桔桔地 唔算好那
但染完頭兩星期洗頭摸落去都有啲啲痛(好似生暗瘡果種痛
而家剪到膊頭位左右天生粗硬+毛燥鬈….太短唔得掂….

因為我本身都多頭髮…外觀上暫時都冇咩問題…但咁甩法都驚驚地…會唔會返唔到以前狀態
有冇話點樣啲色會keep得耐啲同無咁易布甸頭
Thanks!
護髮素 可搽髮根

lebel rootsupli 可試
唔好染咁淺
但又怕無咩效果咁就難e
如果你本身隻紅底隻色

你岩岩講 粉紅棕 但唔淺

如果 舊時深 然後而家淺 要轉綠tone 係無可能既事
真係要漂

但如果唔想漂都有一個方法 係就咁盡量染淺色個頭
然後再上ash tone

我試過有個客係淺紅底 (有漂

要轉ash tone 但可以深色d
係轉到

前題係本身隻紅係淺紅色 因為色素淡

ash tone 染深會濃d 加d 色tone 對色就可以

就算漂 個尾都可能會有雜色 不過易搞過上過黑色

只要漂完之後 上多浸 同紅色底漂出黎既色差唔多

再上隻ash 就可以

總括
如果淺既紅啡色轉 tone 可以 琴返你圖中果隻ash

如果本身都係差唔多既啡紅 或者少少深既啡 本身都係唔可能

一係就直接 染淺再上

(其實你而家都可以直接上多次,正常黎講一定係靚既ash)好似你而家既情形再上多一次啫

一係就漂

一係隻ash 勁深 要深過原本上色前既色
漂染完灰藍色,依家甩到大約淺藍色咁但一啲灰都冇,可唔可以用補色洗頭水或者color treatment 直接上返變灰色?
由佢洗可能會好過用補色

你可以試下 買支細既深層清潔洗洗

撈勻完起曬泡 由佢hold,一陣再沖
之前電完髮做treatment拎過支b5返屋企當護髮素用,覺得好正但自己買就貴又唔㩒
而家用lebel洗護,頭髮係柔順好多,但就冇b5嗰種又爽又滑又貼既手感,而且lebel第日瞓醒都會鬆散返少少 (b5就keep到過夜!),想知有冇咩treatment冇咁貴又貼近b5嗰種效果?
天生鬈嗎
paimore b5
有枝同佢好似 叫 paimore r3

lebel 洗護你用緊邊隻,做護髮素

milbon corrna
其實想要好似 MC / Edan髮型咁
係咪要電髮? 定用髮夾都做到
支嘢好似叫lazulite,粉紅色有個5字,你講既paimore b5係咪一樣?我google都係出呢個牌子名

lebel用緊iau clearment + silky repair,之後想試埋melty repair先,定直接試milbon呢個好啲呢
咁要靠 彎鉗做彎先得
髮夾自己夾可以

電都可以
我影比你睇下

l
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞