[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
果pat 野 個手感會有dd 似鼻涕 或者炒埋一碟咁?

你而家個頭既狀態係成個頭漂過定有highlight 過先

盡量以唔再令佢受損做前題

巴打想問下個頭岩岩電完
點解個頭側面同後面都正常
但前面個part 會咁散咁炸開 好毛燥咁
咩原因會搞到前面同其部位他差咁遠
個頭髮本身差定點
平時都唔係用超市洗護/電得好密
等佢長一兩個月剪走啲個髮尾會唔會好 d
短期內有冇咩方法好睇啲
因為真係覺得好難睇
巴打 見salon 吹頭之前會揸啲cream 抵底
吹完之後好似冇咁毛燥
想問下係咩嚟?
想問下巴打clay係咪岩短硬頭髮用多D? 如果依家留長緊,遲d會電,係咪之後會返wax會好d?

同埋想問下打底黎講到底鹽水好用定慕斯會好d?電左髮係咪都係用慕斯比較好?咁如果無電到黎用,本身粗硬既話會唔會唔夠做?
ps 以前打底係用一個frd介紹既gel,濕頭果陣搽勻吹乾,但用完之後掉左,依家搵唔返果隻gel係邊到買
好多原因

就咁睇

髮量 問題 你應該前面會係少d 頭髮

或者佢剪得太多layer

吹頭時 搽返少少野 烘乾 唔好太大風

如果前面頭髮係偏幼身少少 電前要搽dd 電前護理

或者卷得鬈左dd 呢種好多情況都會 所以答唔實你
你係直毛定鬈毛先本身

好多野 ,搽 同埋風筒都關事
呢種情況常唔常見
我怕我啲頭髮開始弱唔適合電
係既之後都唔電髮了
鬈毛
想問頭髮好硬好直 有冇邊隻泥/Gel可以介紹下
無話常唔常見

但會甩或少頭髮 或高額都會有呢種情形發生

但其實吹都關事 所以你都要講下你點搞
clay 係

留長 wax mousse

無電黎用 係for 吹頭既styling 架咋
效用唔大

問多次個frd
想gel 到佢軟軟地?

要靠chemical 多d 如果真粗硬
-靚仔-
-唔靚仔但打扮有型-
又唔一定軟軟地 純粹係for夾完之後用
姐係如果無電既話 mousse唔會特別令d頭髮hold得持久d?

另外想問下吹頭果陣用咩梳會比較好?圓梳or紋理梳or其他梳?
點先剪到依啲平頭
側邊成日都剷唔到佢咁明顯既效果
係天生個頭冇佢咁貼定髮型師冇料
夾完之後用 你用咩都得架

如果你無一個主要想處理佢成點樣既目標

泥 spray wax 皆可

夾左個感覺都無咁粗硬直
有用架

夾之前或吹之前用

會好hold d 但如果直硬粗 都會爭dd

睇你想做咩效果。。。再決定。。。

圓既 吹拋吹彎同埋睇size

排骨梳 平果d 推返個wave 出黎 但順向一邊

兩個都係唔同髮型既需要
個髮型師唔剷埋去

barber shop,即可

側面依家尖位 成日剪極都冇佢咁特出咁
Edan/AK個頭駛唔駛電?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞