[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
隔 24小時就可以了

落完定形 唔係完全閉合曬既

都唔建議短時間內即刻掂 鹼(洗頭水
厚頭髮偷薄真係永遠嘅煩惱
好多次俾人偷到好碎 又要等返佢生返出嚟
係呀其實都係要日日夾 之前去咗做縮毛矯正但我覺得效果冇自己夾咁好 好似一定要洗完頭先會整齊
唔該晒你呀
我靠夾既意思係 整直既部分

厚頭髮 偷薄唔係煩惱

如果有系統到咁偷 而偷既又有系統

係可以搵到上一次偷既部分偷返
想問韓式大波浪電唔電到出黎?定一定要夾?thanks
由中學開始習慣兩邊+後面剷青咗十年有多, 整到好碎, 平均四五個星期剪一次

最近好想轉形象 , 咩髮型都冇乜所謂 , 最緊要唔相似以前個樣, 有幾大唔同就盡量有幾大唔同, 長遠想留返長, 長度好似短頭髮嘅女仔咁

暫時忍咗三個月 ,對上一次係十月中, 速剪剷青3mm............而家前面啲陰開始長度拮眼, 個頂嘅側邊開始到眼眉, 但係距離冚耳仔仲有一段距離距離, 側邊下面剷過嘅位開始拮耳, 但係都係好碎, 髮量唔多

之前問過好幾個返髮型師可唔可以電 , 全部都話搞唔掂太碎, 叫我留多幾個月先, 夾硬電係咪真係會中伏?

有髮型師話我應該要就咁等到easter, 乜都唔好搞, 又有髮型師話應該要分兩次, 搵一次淨係齋剪收返齊, 之後隔一排再電, 點睇?

但係個問題係我長遠想留長, 我怕剪咗會破壞進度.... 同埋想3月中有重要日子影相可以有另一個樣
想剪個fuck boy頭
剪咩好
如粗頭髮可以
.而且易吹

如幼髮質 就要落styling 比心機吹同埋可能無咁獨立一條 會輕微有d 散
吉眼既問題。你長遠目標係留長 所以之後你可以分界

如果真係 好碎,我建議留到剪到個基礎既形去留

電又好 唔電都好 太碎果個問題都係要解決
就算你留長都要

maybe 你要搵個信得過 或者處理到既人解決左佢

而且 你電染皆可 要轉個造型唔會難 放心
..... 不外乎都係果幾類

但我覺得fuck boy 頭都要夾衣著 飾物果d
即係寧願而家去剪一剪收返齊, 之後先再留, 好過就咁留?
十年前*
Yes
千頭既範圍 如果你單剩係 整下直

如果電埋個尾或者上埋頭頂d 位,千中尾

唔漂係可以 但d 色唔靚同唔多選擇

你黑色底或深色底然後 挑淺啡色都可以

或者成頭用染膏做到最淺

挑d 出黎 然後做偏淺dd,既啞色

然後個底色做深既啞色

但 漂出黎既色 多選擇同靚d
中長頭髮好幼好易塌 平時瞓醒啲頭髮會自然曲 係咪一定要靠吹/夾頭髮先得?同埋如果想剪瀏海剪邊款會容易啲打理?
近排睇緊GHD嘅platinum +同glampalm嘅無線gp244
想請問推薦邊一款
想問正常用直髮夾夾完頭髮係咪唔會甩頭髮見到地下有啲斷左 有咩嘢幫到?
我個頭剪碎左剪到好碎
個髮型師話幫我剪layer但出到嚟個效果一嚿嚿
又生得好慢
以前係黑長直 啲頭髮長到落腰
而家大概係膊頭落少少仲未掂到胸口
用咗幾個月時間都係咁
想問我要去收一收個髮型等佢冇咁碎 定係繼續慢慢等啲頭髮留長先搞

剪呢個頭 要留幾長 有咩注意
平時訓醒有自然曲

吹夾 先得 即係你講緊想佢直返?

係 或者洗頭吹頭

平常洗完吹,係咪直?

訓醒果個自然曲未必係天生鬈黎
有可能係訓教壓住左啫。。。

分界既陰會易打理d
glam,既有線款
唔完全係

有可能 操作或者夾 有dd 問題
勾到頭髮 或kick 住左係d 熱片d gap 位都有 如果幼髮質

另外係洗護
layer 係唔會變左你咁講果隻

果隻係 薄黎
吹頭同gel
點解有線嘅 見佢無線個款係標榜唔傷頭髮
利申 男用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞