[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike

想問吓好似依種髮型 瀏海果part有咩hints可以吹到咁嘅形 同埋用咩product整依種髮型最好
唔知係咪我頭髮比較細軟嘅關係 瀏海吹極都冇佢咁嘅形狀
謝謝
男仔電完髮要洗完頭點打理,係咪一定要買彈力素?
ok 既
想問樓主而家仲搵唔搵得你電髮?
排梳 打底

吹頭極為重要
好多種方法 睇下係咩效果 不如你講下 或圖
封左
大慨想要咁樣,比較自然既
就咁慢風吹乾 落少少wax

好睇佢點電
絲 黎緊因為影結婚相 所以要焗住做highlight
挑染個D 位要漂
想問下漂完個頭可以係Salon 保養返D 頭髮?
B5 / dr junior / 京喚羽 有無用?
我D 頭髮本身好幼又易斷

感謝
絲打 想問頭髮比較細軟 容易塌同出油 面型比較方圓 有無咩髮型適合 之前試過電髮但係維持唔到兩個月就直返曬 同埋個髮型師都話我唔適合電髮 有咩辦法可以搭救下 利申我未試過剪短頭髮 如果可以盡量想留長 但長度無所謂
漂前打底 做x treatment 會韌d 同襟漂d
做學徒

因為香港唔似日本有專門學校

或者其他國家既課程

有d 讀,以年計果d
我d髮尾好乾好似草咁
同頭頂會有毛豎起
係咪都唔建議用髮尾油
應該轉洗護呀?
利申 用緊50惠 同岩岩做完highlight
想試下自己鏟兩邊同後面, 兩邊個青想攞直,
太陽穴對上留3-5mm左右, 太陽穴對落可以鏟貼晒

請問一下係唔係鏟貼太陽穴下邊, 之後用個3MM刀頭鏟埋太陽穴上面就OK? 新手最易攪係咪呢個方法?
定係鏟貼咗太陽穴下邊, 太陽穴上面就用梳貼住頭皮, 之後鏟梳上面突出黎個啲呢個做法會易啲?
唔建議

洗護牌子
milbon
lebel
dr junior.
x treatment

針對返修護黎買

吹頭前可搽
ats 抗熱

lebel,moist
如果係咁 直接去barber shop,做學徒仲好 老實

我有師兄開 而且佢都剪得幾好同人品好
btw 如果你剩係想學或者未必想做學徒

不如考慮下 倒返轉問下佢,肯唔肯收費 1對1教

可能黎得實在同更好

因為如果佢既教你之餘又可以實戰係後面stand by 睇

事半功倍
最盡0.2
但輕 而且鋒邊唔算好利

如果想盡貼曬
babyliss 既電剷 都好用 或wahl
其實唔係跟太陽穴
係跟 頭骨果個轉彎位
btw 暫時跟你最就手同最熟既方位先

佢攞得直唔直 好睇你個頭骨
複雜既唔講住,因為如果你上骨位大
上骨位果d 位要短dd 拉返直個形
呢個自剷黎講個要求太高

我諗最易既方法係

分好左上下先
你要長既部分(頂就長既部分
青既部分
(以上呢個部分就唔需要點理 因為你講緊青部分

然後再分
青既部分既上下(暫跟你個太陽穴位

我會係成份青位 用4.8mm 做一次
但太陽穴以下既位置會輕輕用d 力 推貼dd

去到上半 就會輕微離開dd
然後做好曬成份 我會轉返3mm 套

就做 返 最底果浸頭髮 同埋4.8與3mm個接口位

咁基本上正常頭骨黎講都偏直既

但 上網搵片會易好多
有無咩捲髮棒推介? 手殘 無咩捲髮經驗 想買枝買下 做到自己大彎
Hi巴打
新年前漂完頭 依家甩到開始變金頂唔順
salon又唔開
想問下如果自己買染髮劑染推薦邊隻牌子
唔該曬巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞