[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
呢兩隻係咪都會做到平時鹽水個啲效果 定淨係得抗熱效果架
如果多粗硬
仲要頭大的話
係一定做唔到呢隻feel

因為佢係幼軟 薄 所以你覺得佢輕

你睇睇佢個髮根位就知
吹左先

如果add volume果d 打底野就可以搽左先 再吹

wax 果d 臨尾先用
濕髮時用d 保養品

eg
ats 抗熱或lebel moist
同鹽水唔同

鹽水係鬆 同造型效果

呢d 係保養防止過度受損既類型
睇住黎執

好短又得 長又得 睇下點搞
會唔會有啲product係可以有哂兩種功效
如果你要鬆挺黎講

我諗就無啦

你話gel 濕既效果或鬈 都有既

但你話要 粗糙d 鞋d 鬆d 我諗唔多

之前L 字頭既火山水 都可以睇睇
有冇邊隻去黃洗頭水 冇咁傷髮質同冇咁乾
有髮型師同我講過搽完油之後先夾頭髮或者吹頭都好傷 因為好似煎蛋落油咁
係咪真㗎
頭細但多粗硬係咪都冇辦法
想問漂完頭髮 係咪唔可以即刻焗油?如果唔係 係咪會好快甩色?
㩒錯咗不推文
用緊咩牌子既洗護
Kg
唔係

睇牌子既髮尾油

如果好似摩洛哥油果d 係

但係濕 搽完吹黎夾

唔係吹乾完,搽完直接夾
睇左先知
但多同粗,坦白講,好難似

因為佢係細鬈,但而又平 (因為幼底先會

所以要睇邊隻treatment

或者係漂好 左 做埋treatment 再上色
ok明白了唔該晒
點解永遠都電唔到韓國個種水波曲髮
粗硬既髮質好岩電完似set 果d feel

但如果你係粗硬天生鬈 或者你真係好想做到果d feel

都有種方法 係夾直左佢 然後再咁電

因為好多人都唔知自己係真粗 定係因為有天生鬈 粗糙而難打理

如果真粗而量多果d,真係無計

如果後者 其實夾直完再上卷,都會令到個鬈既感覺平d

但如果係真粗果d,我反而會建議考慮大鬈
因為會做到一般好似人地set 出黎咁 而且唔洗話好打理得黎 一定靚

因為真粗既 係比平常都更具彈力 同挺 同埋獨立一束束既感覺強烈得多
轉lebel lycomit

lazulite 綠色

睇下會唔會無咁笠
邊隻treatment會好啲?或者你覺得漂完幾時焗最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞