[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
男女 長度?
想夾到大約類似點
想染成點

相熟stylist 會有上門或者去佢地方搞?

漂自己搽好麻煩

如果,真係一定要咁,我會建議買color treatment 既野上
女 想夾好似咁
依家個髮色甩到變啡黃
想染返帶灰嘅啡
如果買Color treatment 唔係好識揀色
應該揀咩色? 唔該巴打
想問下男電左髮點吹頭 次次吹完直到好似冇電過咁 冇風罩得個垃圾風筒 個風筒都唔知係咪有負離子
32mm 以上
34 極佳

如頭髮粗身或極多髮量可以預偏大比較好

先買隻平平地睇下自己夾唔夾到同會唔會keep 住夾

如果會 就買隻再靚d
Hello巴打,我有個世紀大難題

就係我本身頭髮係天生攣毛,自己鍾意直少少,咁一路都有拉直嘅但就遮住額頭

近排想露下額頭,但拉直完啲頭髮太過有彈性(姐係你撥啲頭髮去後面都會彈返向前,仲要好直)

想問如果all back 呢個情況用邊隻定型產品會好d? 定有冇咩其他造型建議可以做到露下額頭嘅效果?

感謝巴打
有無咩牌子介紹下 我係細軟頭髮 感謝你
想請問下點解錫紙燙出嚟嘅效果有啲似夾出嚟,有啲就炸到似J毛咁?
如果啡黃 上唔到灰

介唔介意影黎睇睇 最好影到同肉眼差唔多feel
教到最細風 然後用手心 抓 推下d 頭髮

如果洗完濕時鬈 佢正常吹乾一定有鬈
果個係夾直完 d 頭髮,死左一個方向 而且順滑平左

你撥開佢 佢跌返落去

下次夾直可以夾少少拋出黎

用泥gel gel,就可
babyliss 先輕試

然後直接 貴買平用
hairbeauron

或者你唔介意都可以直買
卷既頭髮 長度
佢卷既部分
同埋鬈d 無咁鬈

同埋有d 係似錫紙 但唔係全錫紙或單一方法做曬
頭頂油髮尾乾 有咩洗頭水好用
洗完濕時勁鬈 吹完又勁直
ok下次試下 同埋我係中長髮電鬈 關唔關事
我都係細軟髮,買咗hairbeauron 34mm
想問下佢哩張圖個髮型應該點樣夾?
識夾普通外卷內卷但佢哩款唔識分邊個section要夾邊款

另外想問空氣瀏海氧氣瀏海細軟髮應該點吹/捲先keep得個型靚
我平時都係鹽水打底之後用捲梳吹,然後用個噴咗spray嘅卷,卷住佢吹完再等5-10分鐘拆落嚟然後噴少少spray
啱啱拆落嚟噴咗野嗰下望落都ok
但成日好快就會亂晒,一亂咗就整唔返靚同埋成日望落都好怪咁
有時又好快塌到扁晒拮眼
上網睇過好多瀏海定型教學都係定唔到型
究竟邊part出咗事?spray都試過唔同牌子但出嚟效果都係咁
有時唔小心噴多咗少少,係定到型但一出街潮濕就好似會痴埋一舊舊咁
而家啲陰拉直晒啱啱去到內眼角咁上下長
lebel lycomit 系列 紅色

髮尾 lebel skilliy repair

如lycomit 果個都唔夠 再講你聽
咁你試下 洗完 毛巾整乾dd 由佢自己乾

如果有鬈或鬈度夠

就肯定係吹出左問題
謝謝你

之前用你介紹label牌子洗頭 relaxment 護髮silky repair
唔夠潤 髮尾都乾 仲可以用咩

另外
祝你情人節快樂
反而你講夾既問題

我覺得佢剪會緊要好多
因為佢都算係多layer 既hair cut

鬈 我會建議下半part 果d 有少少斜 而個尾唔會卷曬入去

而上面有layer 果d 可以正常平卷 如果大size 既 卷髮棒

呢d 要現場先講到你聽既野 唯有睇下片學

用add volume類既野會好過用鹽水

鹽水主要係做鬆 做鞋 但你講緊係前陰既部分想拋想有力 係直頭用錯左野

或者呢個韓國仔既野我都有留意有用過都幾好

https://youtu.be/aARMWklSgdI

同埋佢都有教點整

風筒果part 都幾緊要 你可以睇睇先

同埋香港造型上黎講係會蝕底dd 潮濕

人地好乾燥

同埋有d spray 好輕身

左一 同圏字果枝都係
你把頭髮之前整過咩黎
.定你本身係鬈底?

日常點打理佢
再潤dd 可以睇下 milbon

但可能係日常打理上都少左d 野

eg 洗完頭濕髮時 會搽抗熱 (ats 抗熱)或cream狀既保濕(lebel moist)
天生鬈底 濕左髮好鬼鬈 同打晒交咁 乾左又直啲
會做paimore 直加尾內鬈

平時洗頭洗2次 護髮唔搽髮根
用寬梳梳好頭再慢慢吹
風筒用冷暖mode吹 會搽髮尾油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞