[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
本身剪開undercut,如果想剪edan嗰種頭係唔係要等側邊留長返先剪到?
樓主你好
我大頭仔 頭髮算中短 面大偏長方形

想請教下 我頭髮天生旋轉型打圈式咁鬈 特別係瀏海啲頭髮 鬈得好頑強 加上髮向好奇怪
左邊3分1啲頭髮都向左生 會向左鬈
右邊3分1頭髮會向右同向後生 向右鬈
平時留dandy cut 向右同及眉 想遮額頭
但頭髮旋轉鬈 向右梳 左邊頭髮短d 髮尾翹起C字型 右邊長啲S型鬈 所以好多時瀏海會變到好亂 又梳lone 勁核突
額高遮唔到 加上本身頭頂平 頭髮又扁塌 睇落好似好少頭髮咁

因為返工帶帽關係 平時都唔gel頭 但淨係靠吹完頭拉直吹 好快半個鐘又會鬈返 一條條S咁
試過電直但好快又鬈返
想問下巴打有冇方法改變我情況 令個頭好睇啲
應唔應該電直電鬈 或者髮型問題有冇咩髮型適合我多啲
感謝解答
佢都係under 黎。。。。

只要係上長下短而唔連接

頂要留長返d
我漂完頭之後一日就洗左頭(嗰陣唔知漂完唔可以即刻洗頭
啲色洗2次頭就甩左一半
用過lakme去黃洗頭水 都冇乜太大分別

想問吓係咪要用補色洗頭水先可以補返啲色?
係咪我用去黃洗頭水都唔會有太大作用
之前染咗藍色
想問有冇邊款鎖色洗頭水推介
點解洗頭前個頭幾乾爽,但係洗完之後反而頭髮會痴立立?
相?

如果真係咁,有無打算留到中長度,鬼仔果d feel
補唔返
黑人頭 blue wash
洗頭水問題?
正常唔會咁
想請教
髮線高又唔想露額,係咪只可以留長梳埋一邊然後日日噴spray?
一濕水就好柒,又唔敢去camp,怕洗完頭冇得gel可以點算?

之前去左間ig 電髮廣告既剪,事前問佢係咪電完可以唔gel?係咪可以唔洗梳埋一邊?佢拍心口話冇問題,做到
點知整完出到黎,又係留長梳埋一邊,然後又係要落spray好撚失望
想請問

頭髮超粗硬 硬到可以拮入肉
平時係箭豬頭
用shisedo ex 20分鐘後都係好硬

想問有冇髮泥推薦 偏瓦色
純粹想做逢鬆效果 小小凌亂嘅感覺

另外blumaan的話 好唔好用 又推唔推薦呢
現時有留長小小 所以上面會dup返落黎
因為幾個月前電過一次
都軟咗啲
微曲
想問問 bhave 枝 texture shake 建唔建議用?
如果真係好高 真係建議剪短
或者留長電爆

假設 我假設啫

如果額高又留到眉位咁上下長
電d 大wave 鬆鬆地

其實 電完出黎可能仲衰或者一定要放側

因為大wave 反而變左漏gap
其實 part 1軟化係唔會令到個頭髮個形態 變到你諗咁

反而你電左一下半下d 彎位或者曲線 成個觀感都係柔和左好多

有無天生鬈?如果純直就唔難處理

同埋平常記得用返護髮素
係,曲會黎得直接過你用ex

用ex 完全唔關事
無用過sor 要上手先知
直夾 同埋個hair cut

底部夾直 個尾位dd 反翹

半個頭既上面位 中間 拋拋地

然後用 架仔髮油或wax
有做埋part 2 down perm
天生直 好難搞
之前電曲嘅都差唔多剪哂

咁請問gel頭用咩髮泥好呢?
part 1 2都無關系

我意思係 呢樣野 係幫助唔到你對你把頭髮唔夠柔和 軟既感覺

係直線同曲線既問題 唔係頭髮質感上既問題

所以你講得岩 之前電左 係會好d

part 1-2 做唔到上述嘅要求
明白

咁想問有冇髮泥推薦 偏瓦色
純粹想做逢鬆效果 小小凌亂嘅感覺
又夠力hold我啲頭髮
因為左右太短 好易彈起

另外blumaan的話 好唔好用 又推唔推薦呢
另外想問問
天生頭髮少少鬈鬈地 好易扁
之前去剪髮 個髮型師話我用黏少少既泥好d
請問有冇介紹 唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞