[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#18

1001 回覆
10 Like 21 Dislike
Thx! 我睇你po嗰啲片練習下先
戒左用髮尾油
如果之前唔係用開相對好既洗頭水

而且 都要睇返之前做chemical 既情況同品質
我知好多人都會認為paimore 係一定好好

我自己都有用

但如果整果個人既技巧上爭dd 或整之前本身都無咩認真打理護理佢時 再chemical

都可能會有問題 何況係有天生鬈
咁當然仔細到咁,要有實際情況同埋睇先答得你精準

不過 你可以試下 milbon

正常情況下lebel relaxment 同埋 skilliy repair
都應該幾夠用

因為我用milbon 會覺得笠 不過呢樣野好個人
可以試左先

因為我係由milbon 轉返lebel...
多謝巴打解答祝你情人節快樂

如果拉直完,除咗all back,有咩gel頭又自然嘅造型可以建議下?
多謝你解答
等我戒髮尾油再睇下先
鹽水 做個根 同鬆 或粗糙質感feel
係香港潮濕天 其實係岩用
但唔係個個造型都需要

spray 就 對於你整完既造型
holding

可以理解成

鹽水 係打個底

泥或wax 或其他styling
塑形 調整至你想要

spray 定形 hold
請問係咪唔係個個頭都可以凹個套去剷青
有啲人嘅頭凹凸不平
想問有冇咩男嘅髮型推介
唔要齊蔭嘅
成日見到呢個廣告咁 究竟佢係做咗啲乜嘢剪?電?定係點佢講到好似好神奇咁 但係睇完個名都係唔知佢做咗啲乜?睇圖又真係好大分別效果幾好
臉長額高點剪好
留陰留到好奇怪
唔係 要後期作修飾
直 本身就唔算自然野

拋或微曲會更好
分界 side all
斜陰

好多架喎 前題要gel
電黎 同埋佢本身都係短陰
幼軟髮係相對易d 處理就算有轉位

粗硬額短就唔得
因為太抗拒同埋 額一短距離就短

額高(有距離 變左有長度
幼(易被影響或改變 包括chemical

矯正 係 電髮黎

你睇左下角同右上,佢before 既相 本來都係一個短陰 只係生返長 遮眼
咁正常佢日常都會撥埋一邊

咁佢就影張before 然後 幼髮質條界又會好明顯

其實佢剪完向前吹 或有夾一夾 已經一定好似佢after 咁
不過電都係做到既

至於佢係咪真係有電 我就唔清楚
但你會留意到 after 既右中 同右下 原先個界位都會有 卜 起左 而果個位置都係會特別 稀薄

要留意 再長返都係一樣

around 一個月
有d 長 但想解釋清晰少少

想問下吹頭要點吹先吹到剪嘴呢個效果
係條界D出黎既頭髮向上,跟住D頭髮向前
有心 唔係就咁濕水就解決條界同轉位 再剪短個齊蔭就得啦咩我就係唔明佢個名水蛇春咁長做乜 可能宣傳技巧嚟
即係個個都可以?
如果男仔頭髮多、厚,電攣果陣係咪都應該會偷返薄?

本身想今個月電,但係依家salon唔開,個頭又厚到仆街,唔知點搞
向曬前吹 然後向返少少後

重點係有少少 Curl

吹好曬之後 可以輕輕用手 推個curl,然後慢風加熱佢

兩邊都做
如果粗硬極彈 前轉位強頑 額短
就真係唔係咁易
無話唔得 點都得架

你笠完套 假設3mm套
你離開dd 去剷 已經唔係3mm

其實都睇手勢既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞