Samsung Galaxy 集中討論區(153) 它改名復出 白卡已死

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
手機呢啲兩三年換咪無乜問題
平板expect 4年以上好合理啦,但得ipad做到
有啲app開齊通知 但唔彈出黎有冇得搞
S5e咪做得岩 而家屌米同Lenovo都行緊呢條舊路,但三叔就戇鳩鳩走去自閹跟住同ipad pro鬥生產力
而家變成得s7+娛樂屬性可以打,但都唔係穩贏ipad pro mini led。而s7同s7 FE 娛樂屬性輸曬,生產力又無乜,價錢又唔平
其實我都好想知用唔用到咁多年

同iPad比嘅其中一個好處係唔使迫住update os都有好多apps用到

不過講真就算ipad真係有咁多人會用成4,5年以上忍到唔換機
快撚d出喇 想轉會試an機
其實我覺得s7 fe就係想做到s5e咁
spec好返啲價錢再平返啲就已經唔錯
Apple之前啲報告好似有講,佢地內部估計iphone 平均3年,ipad 呢啲性能強啲係4年,咁個人估計如果你係air\pro 嘅級別,5年都合理
你部ipad 2畢竟係袋底 玩到咁多年算係咁啦
請問如果本身自己都用緊samsung mobile phone, 用galaxy tab 個方便性 會唔會超越ipad既優勢

老套講句
時間證明一切
我好少用samsung/apple啲software,都係google多,所以冇影響。但apple 啲嘢好唔人就真
睇下你有冇埋buds/watch呢啲
同埋幾常用三叔自己啲apps同services
如果都冇嘅其實方便性方面就冇乜
最多話share嘢會方便啲唔使靠其他apps
22 22+應該闊好多
歡迎
但要有定心理準備同iPhone會幾唔同下
所以我幾時都崇尚 open>>>exclusive
轉機轉陣營都唔使驚
同時“幾修”又夠方便
我都冇expect 係咁
我平時係較 mon 較到好暗嘅人(1/3條bar ), SOT 得4個鐘到 (大陪份 ig, LIHKG, signal, WhatsApp)
唔怪得咁, 多數用 ig, 但佢新機同部幾年前嘅機比都咁就…
我8點用到4點到得返30%
你呢單擺明粒U體質唔掂,S21測綜合續航根本同一眾呢個size嘅機差唔多

上三星話粒電倒水又易熱check下機

https://youtu.be/jQP5lA2UZOU
但冇穿冇爛佢都 ok ? 重有我 sc 個前鏡唔知做乜好 lag 會唔會都關粒 u 事
我用緊兩部平板
-iPad 6 9.7" 128GB + 支筆(貼埋paperlike寫嘢畫嘢)

-SM-T280 7" 8+8GB 帶出街睇漫畫/電子書
呢個重量同size宜家得返amazon部電子垃圾同iPad mini
開省電模式
理得佢 show埋比佢睇叫佢check
再㩒幾日電量記錄比佢睇幾快冇電
係咪冇會120 hrz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞