[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(12)暨交流區

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
新手諗著買第一部e-reader
平時用開Libby / hyread 3 用圖書館借書
想問有冇e-reader 可以用圖書館借書睇?
啱先粗略查過
上架一本書,作者可以收返售價
Google Book 52%/70%
Kobo 45%/70%
Pubu 65%
Kindle Direct Publishing 35%/70%

* 視乎定價而決定作者可以收返高/低%嘅收益
平價書大多都可以收70%

會唔會因為出版社唔想畀呢埋平台賺嗰平台費而放棄出電子書?
但又再查,經出版社出書,作者先要畀萬幾出版社,最後按印咗幾多本,畀返10%-40%版稅作者

對比平台出版,經出版社可以一次過攞比如500本嘅版稅,但平台會賣幾多畀返幾多%,如果唔賣得就賺唔多。

咁到底邊度出版對作者有so?
kobo有overdrive但好似剩係得英文
如果你係借中文嘅話呢就要揀啲行android system嘅 跟住down hyread去借
有錯請更正
hyread其實有自己嘅ereader,部分款仲行open android,不過部機其實係likebook代工,你買部likebook再自己裝個hyread app都係一樣

不過之前likebook mars有過災情,依家聽講好左
btw,應該update埋likebook入上面條list,寫果陣都唔記得左
我開到呀 你要去推送設置度攪左先 kindle不用download 你登記左 簡左書 推送 你kindle開wifi就會收到
發現夜晚係難load啲
有時日頭好快
拉入去zip到?
謝謝

好似國際版得舊型號的
轉左kobo後 要download 有時好快 有時load好慢 我課左做vip都係咁 會唔會呢排出新機 多人用 所以慢呢
喺ADE入完書,right click本書再揀「顯示檔案位置」之類嘅,然後喺檔案位置會見到你嗰本書嘅epub檔
然後drag 嗰epub去calibre dedrm
最後用返舊version calibre 又得左
你 ... 唔會係剛好呢本之前升左隻 calibre 呀嘛?
買左之後諗住轉書 升左隻calibre
用開pw 好唔慣部sage成日要差電
…新版 calibre 會同 deDRM 撞…
唔好升
以前都中過伏
見右下角有update手多多升左
電話係多d e reader勁少
俾錢買咗部機命要subscribe先有得用,邊條撚屌諗出黎
而家話你知真係有 d 咁既撚屌…
想問下 睇慣左楷體 部sage好似可以轉 但我唔知邊度有楷體可用 有冇師兄幫到手?謝謝
請問有無人知.
Kindle Paperwhite Kids
送一年個個Amazon Kids+ subscription
香港用唔用到?
我怕用vpn俾人ban a/c

thanks
佢部機好似係跟你個 register email 既地區而唔係睇 IP。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞