[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(12)暨交流區

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
去kobo好似唔得
我估唔會,hsbc減200算多,不過巴打你唔介意都可以等吓
其實有啲等唔切
kobo喺以往啲sale都唔會平?
https://www.instagram.com/p/CWK9K92hT3e/
唔知有冇人啱用,只限首次kobo台灣區買書

可以考慮用koboCloud
連一次線入電腦,setup完就唔洗再搞

小弟有寫教學
https://github.com/Megumi-B/Kobo_Tips/blob/main/Doc/推薦程式或插件.md#kobocloud
有用家嗎
謝謝巴打
防滑
防滑會有指甲痕
唔係 Forma 嗰隻啜手防滑軟膠,係滑面半光澤嘅
想買 Sage 諗清楚,我覺得有點重 … 買咗兩日想換返 Libra 🙄
睇漫畫一定8吋好好多
kindle又唔能出8吋
一係poke,一係nova啦
我都覺 成日都爭d跌咁 又大 地地鐵俾人撞 好彩揸得穩
我帶套 不過有時睇睇下有野做 部野sleep左 要著返好煩 要琴返個cover 再開先著返 個power制又起套內
我又覺得Libra漫畫ok
今日睇咗

可能因為之前用手機睇
Libra已經正咗好多
8吋有時d勁細粒嘅字都唔使放大
跟本就係實體書size
所以都睇需求

想方便出街睇 - 買libra 2
純粹屋企/睇字比較密嘅漫畫 - 買Sage
Rich - 全都買
開放式係指你可以自由裝唔同書城的app,包括Kindle, Kobo, Readmoo,甚至係小說app…基本上就係一部eink版的龜速tablet,適合一啲喺唔同平台書城都有課金買書,想一部機睇曬咁多個平台的書的人

封閉式就係呢部機唔可以裝其他書城的app,但正如你所講你仍然有方法自己用cloud入書,所以就睇返你的買書用閱讀習慣了
Kobo libra開心使用中
覺得好好拎 又輕
可能因為我不嬲鍾意睇文庫本
HSBC 太抵啦
我都online買咗友和啦
仲可以食埋VS啲積分

最重要係課咗就唔洗再心大心細
Libra2 - 黑色夠實,凹mom ,少幾層,直接睇到wink 的優勢。夠慳電,珍珠白外型又靚。有2粒制方便轉頁,出街用,看小說最啱,睇少少漫畫都ok
Sage - 當小型Elipsa(電量,size,背光有唔少劣評)
Elipsa - exactly A5 size, 睇漫畫一流, 畫面夠大,爽😊

BTW

外國討論區有提過
Sage & Elipsa 用同一大陸晶片,power management 好似麻麻地

Libra2 & sage - made in Taiwan
Elipsa - made in China
睇你個人習慣......

買日文正版,both

開心版,kindle 用推送夠方便,轉啱檔mobi azw3,可以用manga mode,冇白位full screen,fit to screen睇

中文正版,kindle冇得買,主要係kobo台灣區買。設定咗auto mode,平時單頁睇,睇跨頁直接打橫部機。

而家當kindle係預覧漫畫, 下載開心版;
有啲出版社唔畀預覧,有啲畀幾頁.....

Kobo 檔案管理方面易用,就算從其他平台買,都可import,
假如patch firmware, 更加多customization可修改
係kobo 買嘅書or 匯入嘅,都可編輯作者,系列資料,收藏分類,放埋一齊,成個UI整齊一致好多,更似自己的e-reader

更何況kindle 専檔mobi azw3,file size相比ePub 大成1~2倍,想縮細,只可壓縮畫質。

Kindle 當condom使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞