[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(12)暨交流區

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
你原本有account定你部二手機連account?
買新機舊account要唔要subscribe, 呢樣真係唔知, 不過正路諗就唔會俾你, 否則現有用戶咪終身免費
你做咩咁愛remarkable, 第二代連背光都冇, 買elipsa唔好?
sage咪平moon
因為我想寫notes

remarkable 1 幾好寫
elipsa都寫到
i mean 好唔好寫

我有部tablet 都寫到,不過唔好寫
睇評價幾好,記得香港有得試
我自己用緊文石,都好寫,但貴
有得試咁jeng
總之唔好買remarkable2
間公司當啲客傻鳩咁撚
好彩我 remarkable 1 係買二手
每個月USD10貴到
同Notability一撚樣
利申:非remarkable用家
如果佢出部新機轉subscription plan,或者將部機減到好平,咁我覺得係ok嘅,反正部remarkable 2連背光都冇
舊機唔減價,但lock function迫人subscribe,買果個真係正戇鳩,4千幾蚊大把選擇
歡迎大家添加內容, 下個post可以放頭

寫筆記/ 睇pdf嘅ereader之選

1, sony digital paper系列
DPT-CP1 (A5 size)/ DPT-RP1 (A4 size)
pros: 超輕, 輕到好像空心咁/ 索尼大法好
cons: 垃圾os/ 支援格式少
註: 已停產

2, Fujitsu Quaderno 系列
sony digital paper嘅Fujitsu OEM model
基本上只係os升級版, spec一樣

3, moolink pro
sony digital paper嘅台灣讀墨OEM model
spec一樣, 原生支援讀墨, 可以打到倉頡、速成、注音

4, kobo elipsa 10.3"
cons: 性價比之選/ 原生樂天book store/ 香港有行貨
pros: 暫時只有一個mon size/ 重過sony家族

5, 文石boox系列
7.8-13.3 mon size都有, 產品線亂到仆街, 實際spec要睇返當時官網
cons: 開放式android, 基本上係一部用eink mon嘅android tablet
pro: 強國牌子/ 基本上最貴

6, Remarkable系列 (主觀上極不推薦)
cons: 據講書寫體驗最好 (本人冇試過)
pro: 要加subscription plan 先用到, 否則只有極陽春嘅功能/ 冇背光/ 支援格式少
罪大停左產 ?!
Thanks ching 解答
最後決定買咗pw5
遲吓到貨上嚟開箱,好期待
第一次用ebook reader
等我仲諗住中左六合彩就買返部 ...
唔使中六合彩
二手成日見到有4千幾HKD咁上下
再唔係買OEM model, 都係5 6千
提外話,呢度有無人用 space desk 將部 android e-ink 當做第二個 monitor ?
https://www.youtube.com/watch?v=uaEnd4VzYZM
我都想買,去邊度買thanks
有冇人用mooink? 上載epub轉換好慢
amazon買Kobo libra 2係咪最抵?
有無人知會唔會blackfriday減價?
不過 oasis 有實體掣喎。
有實體掣喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞