BNO VISA 移民黎左英國3個月 有得走好走喇

1001 回覆
2398 Like 98 Dislike
唔鐘意去staycation 打ig 卡 好似買藥咁買返幾件名牌旁身哂命
基本上唔洗出黎撈世界 啲人就會話你柒 唔識提升個人價值
多謝樓主

年尾過黎
倫敦一早知貴,所以唔會想……好多人選都係Birmingham 同 Nottingham 同manchester ,對uk完住無概念,搵鎮仔都唔係易 萬事起頭難,夠膽去,就應該去到可以解決到
水乜撚野丫
你去到要搵基層工既 本身香港都唔會係咩上流人士
你係香港做開banker (已經唔係ibanker級數) 你去到果邊根本唔洗做基層工
成個post吹水居多
我就係唔想俾港共操控、喺香港攬住個口罩限聚一生先入嚟!
愛爾蘭 一樣一個有BNO 就得?
有幾美好呀?係放假同老婆同個女去郊游咁咋喎,
自己煮真係又唔貴,生活又無咩壓力,你未係度生活過梗係覺得勉強啦
真.高層果班邊點跌得多過中層
你身邊咩圈子咩人呀
香港高層好似搵得多 係因為大部份公司會考慮你上一份工搵幾多
外國無呢支歌仔唱 所以好多HR直情唔會問你上一班工人工
你試下香港做普通banker果D 去到搵到high street bank工 人工跌好少架咋
個個都話唔買樓先 租下先
英國根本冇人理有幾多人中招
香港人仲清楚過英國人
Uber eat?
其實要有幾多錢先夠
有咩唔可能
知唔知好多英國人歐洲人真係零儲蓄
有錢夠洗到月尾就得
好多人一定要儲夠幾多幾多錢先生活到果D想法根本害死下一代
所以而家好多人又話要係香港賺多幾年錢先敢走
再唔係就話得幾十萬走唔到
英國考車個程序其實同香港大致上一樣。但我覺得就嚴謹啲同埋多嘢考啲

佢哋考筆試都有40-50題,唔單只係MC,仲會有幾條問題係要你睇完條片再指出有啲咩錯誤。同埋佢會考埋你落雪嘅時候要點揸車,又或者拖住露營車嘅時候又要注意啲咩etc

路試都係果啲,不過係英國考同學車時你可以開到60mph (有錯請指正,我已經唔太記得)。你喺香港最盡都係開到40km/h。香港你都係喺啲細路度揸,但係英國有時會出道大路就真係要開快少少

英國考車有樣叫independent driving既野。簡單啲來講就係個考官俾個目的地你叫你自己揸過去。當然佢會事先大概同你講一講係啲咩位要轉左定轉右。但對於人生路不熟嘅你,會有一定嘅難度。

e.g. 考官會話”而家我想你揸去A地方,由呢度開始大概100mile 後轉左,見到xxx嘅時候再轉右 etc etc”

佢亦都會考emergency stopping。尼個好簡單

泊車都係L/S位泊,所以冇咩特別。但係佢唔同香港,香港喺個泊車位又畫曬出貓線又有Indicator,等你可以望住泊車。喺英國考佢可以叫你揸揸吓車泊埋一邊都會

我嘅記憶大致上係咁啦。嗰時係英國讀書時考過,但後尾fail 左,最後都冇時間考番。返到香港先考左。簡單啲來講,你喺英國考車真係可以make sure 到你唔會成為馬路炸彈。
如果我兩個人加隻狗 得50萬港紙夠唔夠
我英文屎 怕搵唔到工 但又想生小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞