BNO VISA 移民黎左英國3個月 有得走好走喇

1001 回覆
2398 Like 98 Dislike
我係最後幾代既BNO人士,我係公屋仔同時讀書唔成(中學畢業冇再讀書
拎左廿幾個再加上借左銀行十幾個就過左黎
而家係全外籍人士地方做緊野幾個月

唔知到底要點樣定義「咩都冇」
我只會覺得好抱歉對於冇BNO呢個身份既後生(姐係18-24),佢地只可以選擇去加拿大或者政治庇護,但加拿大讀書始終要講錢,一時三刻真係唔會有咁多錢

但後生話唔夠錢起碼要係香港搵返球幾個啲先過黎個啲真係唔知講咩好
明白
但有車牌個收入好似都ok,初到英國黎講
香港地溝女其實真係唔係咁難,廿年經驗話你知
https://lih.kg/2372041

樓主
祝福你幸福快樂
其實大家唔洗帶咁多cash
我到英國前已申請咗 HSBC UK debit card
(到英國後 求其搵ATM 撳一次錢 5磅10磅 至可以active 到張card)
差唔多全部都"嘟"debit card 冇乜用過cash
巴打介唔介意透露住邊到同做邊行?
我有個諗法係申請定VISA,係香港考咗車牌即走
住英國一年後返香港甩P再去轉英國牌

btw,信心post要推下
市場已消化利淡因素
係時候all in 買升
最低工資返一個月都唔夠2000磅,點養一家三口,仲要俾車保險
好想知多啲關於洗費
10萬港幣既分配係點樣?
幾錢拎去租屋?洗唔洗按金死約?
剩係既錢可以生活幾耐?
係咪都要慳啲自己煮?唔洗諗出街食?
如果一個人去,有咩特別要留意?

對於香港成日標榜嘅五光十色 聲色犬馬 其實好多人想要嘅根本就唔係依啲
呢啲慾望只不過係呢本主義社會同埋港共政府製造出嚟嘅慾望同假象
我做緊面包廠,住邊就唔講了
圖呢想睇風景
咁都富有
我都想買300-400k 靚好多
簡單又易明,唔該曬
因為我都真係講緊啱啱97後個啲,可能冇乜錢又未夠條件申請政治庇護 anyway有人走到都係件好事嚟 但都可能有啲後生未必可以即刻走到嘅
邊有可能唔夠養呀?你黎過英國未先?
車保一年我就5百幾磅咋喎,自己煮既買餸就好平,基本上又唔使出去消遣,我每個月都仲有錢儲,不過有時想渣下車先諗住搵多份外賣仔做下
請問係邊個海邊城市?
我估 Brighton 囉。
梗係英國考,早去早適應
請問你住緊嗰邊疫情如何?
Activate card 唔係喺香港都做到咩?

Anyway, 我會試吓用嚟喺 Amazon UK 買少少嘢。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞