[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#17

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
電髮鋪黎
你唔電既話只會幫你hea剪 剪完連幫你gel個造型都懶
淨係同你講 唔電你個頭好難好睇
咁緊係唔會啦

因為以前仲飛到果兩次我去進修既都係剪髮

其實我係鐘意剪多過電
只係如果幼直軟 電完 成個hair cut 都會好好多

我從來無唔幫人gel 而且我一定會問佢gel 唔gel 返野

你係咪誤會左咋
btw 如果我有令到你誤會左 真係唔好意思

而且我price 都會講明
其實我主張係omakase 而且我都會聽下你講咩

有時單靠hair cut 未必會做到好大變化
男仔染髮唔想淨係啡咁普通有冇其他低調既色推介(唔駛漂既)?有埋圖最好
想知鵝蛋面型適合咩髮型
唔漂用推淺得唔得先

如果唔啡你本身係有咩睇法

因為唔漂底下又想低調 唔要啡 但要有野睇到

就有d .....
唔好意思啊巴打
如果塊臉型好扁 啲頭髮又好貼 (搞到睇落更加扁)
可以有咩方法解決
試過去電頭髮電下個髮根
但都冇乜點改善到
唔知係咪自己搵錯方法
我會建議成個電,少少

不過電起左你吹 應該都會好好多

但剩係髮根 其實個零月就無feel
用緊樓主 推薦隻黑泥 好用過之前啲pomade/clay 如果gel side part

但想請問樓主 我個頭長度用盡一隻食指節份量先定到個型成日唔會散 但覺得睇落個髮型會重同埋好小小立咁

咁洗唔洗減啲泥嘅用量到你話嘅一個手指甲份量再噴spray會好啲?

如果用spray嘅話 我得黑人頭果款係手 會唔會太硬傷頭髮?

唔該晒!
廿x歲絲,由細到大都係all back. 近排睇返細個d相, 再同依家對比,發覺髮線好似有後移。究竟長期All back係咪會禿頭... 好擔心
shiseido 本身 電完出黎相對無咁有力

或者幼髮質更明顯

所以通常我會預細dd
減泥

spray 要轉,黑人頭太硬 我覺得
all back係有機會影響呢個問題

因為紮太實都會扯住 同埋暴露個面出黎 可能清潔時又無特別理會
樓主推置頂post果隻定係另有推薦
果隻都好用 最緊要易搵易買啫
想問下本身髮質硬既啱唔啱紋理燙 同埋想知紋理燙日常係咪一定要gel
髮質硬 電既時侯有d 位d 留意下

任何髮型一律建議都gel 除左光頭
如果想靚d
因為第一次電 上網睇紋理燙好似好多種類咁 怕自己電完唔係自己想要嗰隻同埋本身自己唔gel頭
有無曲髮夾可以介紹下
請問京喚羽 Tokio Inkarami 係咪
真係一項好值得做嘅treatment
特別for 電攣嘅人做?

見間間對呢項療程嘅定價都$900+

想知係咪咁神
定做B5都媲美到
女 長
咁你自己想電係邊隻
有無圖睇下
你話類似錫紙果d 或,似錫紙果d

唔多gel,都接受到

但如果你張圖係有gel 既效果
我怕唔gel,有分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞