[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#17

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
吹頭前 噴少少fix volume
或 火山水(鹽水果類 我習慣噴手 然後輕抹 近根

dup 低頭向前吹曬 然後吹後

然後再吹前 再向後

向前果時 用少少力 捏鬆近前面個根位 再向後

你分界定向前有陰
咁應該係本身漂都無話漂得好夠或乾淨

所以用上色洗頭水反應麻麻

解決方法 再上色

baby light 正常唔會係粗
正常整完係浸透

好粗一條條咁 就唔係baby
Thanks我分界
ghd 直髮夾值唔值得買黎用
咁 ok
galm plam 韓國
你好樓主,想問下如果中性短髮再加上頭髮天生太直,睇落好扁,應該要點做好先整到造型,次次剪頭髮個髮型師都話我頭髮太直係唔係整過,同埋有咩product方向 可以令到頭髮冇咁直有造型,電髮怕太過鬈同好怕韓式果種好厚好重既感覺,岩岩剪既頭適唔適合電髮,另外有冇咩吹頭技巧同梳推薦
本身好少打理髮型所以有d問題可能會太on9
電都可以電到好輕

係關剪既結構同電既排位技巧事

如果你係介意好鬈好厚重 又怕太直

其實電d 好大既卷 然後近outline 既部分唔好鬈咁既 或者剩係卷一半 已經會解決你既問題

因為電髮我唔認為一定要成個頭卷同一個鬈度
甚至技巧都係

而係組合同排位
明白哂,因為以前一直都覺得會係好鬈同厚重咁
不過有冇d新型既工具推薦例如夾 電梳果種
大概兩個月前染過啡 而家係level 4嘅程度 髮尾開始出返啲黑頭髮 如果想漂頭髮會唔會有影響 或者啲色會唔會唔均勻
我會簡 galm,plam 既細半月夾

因為 佢短 可以靠自己 手彎 去做 唔同位置需要既效果
有無相睇

lv4係歐洲 定日本 不過我諗都係好深

要睇佢用咩染 有機會 會唔勻

如果佢用歐洲底 紅色底既野上
輕身spray有邊隻好用

頭髮偏硬 同多
另外有2 3個轉係頭後方

以你經驗嚟講 點電會好睇啲?thanks
漂頭用paimore漂粉加唔加olaplex /webond好?
之前漂過髮尾漸變 今次想整耳圈染
唔加會唔會好大分別
salonia 直髮夾好唔好用

想請問下呢啲頭要點整,分唔到電定燙
利申:留長緊
呢d 要因應實際去處理

但要留意 呢類好易電完一舊好厚

要某d 位 避開佢
而家唔會點用paimore 漂

而家有d 無塵漂粉 唔漲 可以慢慢擺 而且 d 頭髮質感好好

但缺點係好慢 好耐。。。
慢既優點係做接口位 或之後漂都靚
無用過

我通常用果d 都幾好用

係挑選同比較過
佢似天生鬈 或吹

電唔會似呢種feel 可以扮到似,但前題要多髮量
頭髮天生luen厚蓬鬆點搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞